Pierogi z kurkami

PIEROGI-Z-KURKAMI

Koniec czerwca, początek lipca 2017 rozpoczyna się sezon na kurki. Z niecierpliwością, co roku czekamy na znak, że świeże grzyby pojawiały się w naszych okolicznych lasach. Oczywiście nasze produkty dostępne są cały rok. Jednak, gdy jest sezon na grzyby korzystamy w pełni z dobrodziejstw natury.

Dzisiaj na tapetę idą kurki! Co można z nich przyrządzić?! Pyszne sosy, aromatyczne zupy, czy nawet dodać do jajecznicy. U nas natomiast znajdziecie przepis od Pani Doroty G. z Nowego Sącza na pierogi z kurkami. Aromatyczne, delikatne zachowujące swój intensywny wyjątkowy smak. Farsz to połączenie kurek z zieloną cebulką (szczypiorem) i przyprawami. Niby niewiele, ale efekt wyśmienity.

Warto spróbować!

Składniki farsz:

  • 700 g kurki
  • 2 wiązki zielonej cebulki (szczypioru)
  • sól
  • pieprz
  • własna „Vegeta”
  • bulion
  • masło klarowane

Składniki ciasto (48 sztuk):

  • 560 mąka pszenna plus porcja do posypania
  • 250 ml ciepła woda
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie farszu:

  1. Oczyszczamy kurki ( solimy i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na chwilę w sitku).
  2. Masło klarowane roztapiamy na patelni.
  3. Dodajemy pokrojone kurki i smażymy ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Drobno kroimy zieloną cebulkę (szczypior) i dodajmy do grzybów.
  5. Doprawiamy pieprzem (ziarenka pieprzu rozdrabniamy w moździerzu), solą himalajską, własną Vegetą i odrobiną bulionu do smaku.
  6. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
  7. Gotowe

 

Przygotowanie ciasta (porcje także na Thermomix):

  1. Mąkę przesiać na stolnice bądź miejsce gdzie będziemy wyrabiać ciasto.
  2. Dodać wodę, jajko i olej.
  3. Zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy.
  4. Oddzielić część ciasta do rozwałkowania, a resztę przykryć pod szklaną miseczką.
  5. Na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować ciasto na grubość około 2-3 mm i wyciąć kołka ( szklanką).
  6. Delikatnie w palcach rozciągnąć wycięte kółka, nałożyć około łyżeczkę naszego farszu, składać na pół i zlepić dokładnie brzegi. Można dekoracyjnie.
  7. Układać pierogi na ściereczce.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy będzie wrzało wrzucić część pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień (zależy od kuchenki) i gotujemy pod przykryciem około 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. W tym samym czasie, roztapiamy masło klarowane, dodajemy drobno pokrojoną zieloną cebulkę (szczypior), podsmażamy. Po wyciągnięciu ugotowanych pierogów, polewamy masłem z szczypiorem.

Proste, pyszne i aromatyczne. Uczta dla podniebienia. Smacznego.

 

Wyśmienite pierogi można przygotować także z mrożonych kurek Leśne Skarby

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>