Suszenie grzybów

suszenie-grzybow

Sezon na grzyby w pełni 🙂 Bardzo dziękujemy za nadesłane zdjęcia i cieszymy się, że miłośników grzybków jest aż tyle 🙂 Nasze produkty dostępne są cały rok! Uwielbiamy ten czas gdy można zaszyć się w lesie i relaksować w ciszy zbierając grzyby. Świeże grzyby można przyrządzić od razu lub zabrać się za przygotowanie słoiczków na zimę bądź je suszyć.

Dzisiaj skupimy się na tym temacie. Na co należy zwrócić uwagę, gdy rozpoczynacie przygodę z konserwacją grzybów. Wbrew pozorom suszenie nie jest proste. Gdy grzybobranie będzie tak owocne, że braknie nam pomysłów na obiad, możemy spokojnie przejść do kolejnego etapu suszynia grzybów, później je dodawać do potraw, by wzbogacić smak. Warto jednak pamiętać, że tylko zdrowe okazy nadają się do tego. Ponadto lepiej wybrać mniejsze grzybki, te większe musimy kroić. Im większy grzyb tym dłużej trwa proces suszenia. Jest kilka metod suszenia: na słońcu (bardzo czasochłonne i gwarancją musi być piękna, słoneczna pogoda), w specjalnym urządzeniu (prosty sposób jednak wymaga inwestycji), w domu (w miejscu przewiewnym i ciepłym) lub w piekarniku (bez dodatkowych kosztów jednak sposób nie prosty i także wymaga czasu).

Przed wybraniem formy suszenia należy zwrócić uwagę na poniższe informacje:

  1. Wybieramy zdrowe okazy.
  2. Czyścimy nasze grzyby „na sucho” z leśnych pozostałości, np. miękką szczoteczką, ściereczką czy pędzelkiem. WAŻNE! Nie moczymy grzybów przed suszeniem. Wsiąkną więcej wody i wydłużą proces suszenia.
  3. Większe okazy kroimy na mniejsze kawałki. Tutaj trzeba także pamiętać, aby nie były zbyt małe, gdyż grzyby kurczą się podczas suszenia.
  4. Wybieramy metodę suszenia:
    1. na słońcu – układamy grzyby na większym sicie, aby promienie słoneczne padały na nie. Dodatkowo muszą być zachowane większe odstępy między grzybami. Pamiętamy, że należy chronić grzybki przed insektami, np. przykrywając je gazą. Od czasu do czasu przewracamy.
    2. w domu – układamy np. na kratce w ciepłym i przewiewnym miejscu (przewracamy od czasu do czasu) lub wieszamy luźno na sznurkach.
    3. w piekarniku – należy pamiętać, że suszenie zaczynamy przy włączonym na ok. 50 stopni i uchylonym piekarniku. Trzeba uważać, aby ich nie spalić, stąd wysokie temperatury nie są wskazane. Pamiętamy o przewracaniu grzybów.
    4. w urządzeniu elektrycznym – nie ma większych problemów.
  5. Gdy grzyby są już suche, wkładamy je do blaszanego lub drewnianego pojemnika i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w zaciemnionym miejscu.

Zapraszamy także do naszego sklepu www.lesneskarby.pl

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Porady

Może Ci się spodobać

1 komentarz

  1. 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>