Przepis na przepyszną zupę z borowików

Blog Kulinarne Skarby to podróż po niezapomnianych smakach Leśnych Skarbów. Aromatyczna zupa z borowików to przepis specjalny dla naszych czytelników od Damiana Sasinowskiego – Szefa Kuchni Hotelu Supraśl. Zupa o głębokim smaku dzięki przepysznemu bulionowi polecana na specjalne okazje, albo zimne wieczory. Prawdziwa gratka dla Smakoszy grzybów.

Składniki na bulion grzybowy:

  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • 400g suszonych borowików
  • liść ziele angielskie po 3 szt.

Przygotowanie bulionu:

  1. Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
  2. Na koniec przecedzamy bulion przez gazę.
  3. Gotowe

Składniki na zupę:

  • kapelusz borowika świeży ,mrożony bądź sterylizowany Leśne Skarby 400-500g
  • ziemniak  300g
  • marchew   300g
  • pietruszka korzeń 200g
  • seler 200g
  • cebula 50g
  • por 50g
  • czosnek 1 ząbek
  • masło 100g
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.
  • białe wino 100ml
  • bulion z suszonych grzybów 500ml
  • bulion drobiowy 1L
  • śmietana 18%  4 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie zupy:

  1. W garnku rozgrzewamy masło 50g i dodajemy pocięte w pióra por, czosnek i cebulę.
  2. Po przysmażeniu owych produktów dodajemy pokrojone w słupki resztę warzyw i krótką chwilę smażymy razem.
  3. Następnie wlewamy oba buliony (drobiowy i grzybowy).
  4. Dodajemy do zupy ziemniaki pokrojone wcześniej w kostkę i gotujemy wszystko do ich miękkości.
  5. Na osobnej patelni rozgrzewamy resztę masła po czym dodajemy kapelusze borowika i smażymy aż się zrumienią.
  6. Przysmażone kapelusze dodajemy do zupy.
  7. Patelnie odstawiamy na ogień i deglasujemy ja winem, gdy wino zacznie się gotować wlewamy cały smak do zupy.
  8. Gotujemy wszystko jeszcze około 5 min.
  9. Gotową już zupę podajemy w talerzu z łyżeczka śmietany posypujemy koperkiem i gotowe

Życzymy smacznego. A po borowiki zapraszamy na www.lesneskarby.pl . Koniecznie dajcie nam znać jak smakowało Czekamy na Wasze opinie.

 

 

   

 

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>