Kurki ze szparagami w boczku z sadzonym jajkiem i chrupiącą bagietką – pyszne śniadanie

Istnieje przepis na idealny poranek. Pyszne śniadanie i gorąco kawa. W tym pierwszym nie mamy w sobie równych Głowa pełna pomysłów. Tym razem przepis opracowany przez Szefa Kuchni Hotelu Supraśl. Pyszne kurki ze szparagami z sadzonym jajkiem i chrupiącą bagietką. Czyż nie brzmi apetycznie? My jesteśmy zachwyceni.

Składniki (przepis na 4 osoby):
• kurki świeże , mrożone bądź sterylizowane 400g
• jaja kurze szt. 4
• szparagi zielone 16 szt.
• boczek parzony 8 plastrów
• bagietka
• masło 50g
• olej 100ml
• sól, pieprz, rozmaryn

Przygotowanie:
1. Szparagi gotujemy z solą i odrobiną cukru do efektu al dente
2. Po ugotowaniu wyciągamy je z wody i blanszujemy.
3. Gdy szparagi będą ostudzone to 4 sztuki owijamy w 2 plastry boczku.
4. Następnie smażymy je na suchej patelni.
5. Na osobnej patelni wlewamy olej i wybijamy jaja tak, by nie rozlało się żółtko i smażymy na wolnym ogniu do ścięcia białka.
6. Na kolejnej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy kurki.
7. Smażymy je dosłownie chwilę by nie straciła swojej struktury ani chrupkości.
8. Doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem według uznania.
9. Na patelni po usmażeniu szparagów układamy pokrojone kromki z bagietki.
10. Wykładamy na talerz by wszystkie składniki były widoczne (możemy podać z kleksem kwaśnej śmietany).
11. Gotowe.


Życzymy smacznego. A po kurki zapraszamy na www.lesneskarby.pl. Koniecznie dajcie nam znać jak smakowało Czekamy na Wasze opinie.

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>