Przepis na aromatyczną kaczkę z sosem żurawinowym i pierożkami

Nie masz pomysłu na obiad?! Aromatyczna kaczka z „salsą” z żurawiny oraz pierożkami to genialne połączenie smaków. Pyszna i sycąca! Kolejna propozycja Restauracji „Paleta Smaków” z Białegostoku.

KACZKA
Składniki kaczka:
• 1 kaczka
• 250 ml czerwonego wytrawnego wina
• łyżka soli
• płaska łyżka pieprzu naturalnego czarnego
Przygotowanie:
1. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i zalewamy winem.
2. Odstawiamy na 2-3 dni do lodówki.
3. Po 3 dniach pieczemy 1 godzinę w temp. 210 st.C.
4. Pod koniec pieczenia zmniejszamy temperaturę do 170 st.C i pieczemy jeszcze 0,5 godziny.
5. Gotowe

PIEROGI DO KACZKI( 3 pierogi na porcję 150 g)
Składniki na farsz:
• Kasza gryczana prażona 100g
• 30 g boczku
• 0,5 cebuli
Przygotowanie:
1. Boczek drobno pokroić i cebulę.
2. Podsmażyć razem i doprawić pieprzem i solą.
3. Dodać do ugotowanej kaszy. Gotowe do faszerowania.
Składniki na ciasto:
• 1 szklanka mąki
• szczypta soli
• 1 łyżeczka oliwy
• ciepła woda
Przygotowanie:
1. Mąkę zalać wrzącą wodą.
2. Wyrobić ciasto, aż będzie elastyczna dodać sól, oliwę i znów wyrobić.
3. Rozwałkować i faszerować kaszą.
4. Tworzyć kształt pierożków.

SOS:
Składniki:
• 0,08 dag
• 0,5 jabłka
• 150 ml wina czerwonego
• 2 łyżki miodu
• szczypta soli
Przygotowanie:
1. Żurawinę gotujemy do momentu odparowania.
2. Dodajemy wino, miód i sól i gotujemy całość do konsystencji salsy.
3. Na sam koniec dodajemy pokrojone w cząstki jabłko i zagotowujemy.
4. Na talerzu układamy pierogi na nie kaczkę i obok salsę.
5. GOTOWE 

Życzymy smacznego. A po żurawinę zapraszamy na www.lesneskarby.pl . Koniecznie dajcie nam znać jak smakowało Czekamy na Wasze opinie.

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz