Na sobotni obiad polecamy smak lata – przepyszną zupę z kurek:) Grzybki możemy użyć świeże albo mrożone 🙂 Także do dzieła 🙂 Łapcie przepis!
Składniki ( 6 porcji):
- 60 dag kurek świeże lub kurki Leśne Skarby
- 10 dag masła
- 40 dag włoszczyzny
- 1 kurczak
- 3 l wody
- 3 łyżki śmietany
- 4 liście laurowe
- 6 szt. ziela angielskiego
- sól
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Kurczaka opłukać, zalać zimną wodą, posolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
2. Gotować pod przykryciem ok. 2 godz.
3. Do wywaru z kurczaka dodać warzywa pokrojone w paski i całe kurki podsmażone wcześniej na sklarowanym maśle.
4. Gotować około 20 minut, doprawić do smaku.
5. Dodać śmietanę i zagotować.
6. Podawać z kluskami francuskimi lub lanymi.
7. Gotowe 🙂
Życzymy smacznego. A po kurki zapraszamy na www.lesneskarby.pl . Koniecznie dajcie nam znać jak smakowało Czekamy na Wasze opinie.