Zupa z prawdziwków z lanym ciastem

Nasza Ambasadorka Agnieszka Rec przekazała nam przepis na ulubioną zupę z prawdziwkami. Dziękujemy za przepis Pani Agnieszce i dzielimy się dobrociami z Wami 🙂

SKŁADNIKI
• 2 l wywaru drobiowego
• 30 dag oczyszczonych borowików
• 1 średnia marchewka
• 1/2 korzenia pietruszki
• 2 łyżki masła
• 1 mała cebula
• 1 liść laurowy
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• 1 łyżeczka vegety
• 2-3 łyżki śmietany
• drobno posiekana zielenina
• sól, pieprz, majeranek do smaku

SKŁADNIKI NA LANE CIASTO
• 2 jajka
• ok. 5 czubatych łyżek mąki pszennej
• szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Grzybki pokroić w plasterki.
2. Cebulę obrać pokroić w kostkę.
3. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
4. Masło rozgrzać w rondelku, dodać cebulkę, podsmażyć lekko, dodać grzyby, smażyć przez chwilkę, mieszając łyżką.
5. Do wywaru dać liść laurowy, ziele angielskie, vegetę, wrzucić podsmażone grzyby z cebulą.
6. Gotować ok.40 min. dodać starte warzywa i gotować jeszcze wszystko do miękkości.
7. Gdy grzyby i warzywa są miękkie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i majerankiem.
8. Jajka z mąką miksujemy mikserem dodając szczyptę soli, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
9. Gotowe ciasto wlewamy małym strumieniem do gotującej się zupy, ciągle mieszając rózgą aby powstały cienkie, małe kluseczki.
10. Gotujemy na mały ogniu ok. 2 min.
11. Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną.
12. Na koniec posypujemy zieleniną.

Życzymy smacznego. A po grzyby zapraszamy na www.lesneskarby.pl .Dajcie nam znać jak smakowało.
Czekamy na Wasze opinie! 🙂

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>