Orkiszotto z grzybami

Witajcie w przedświątecznym czasie 🙂
Dziś mamy smaczny i niezwykle ciekawy przepis na orkiszotto!

SKŁADNIKI
• 1,5 szklanki ugotowanego oriszu
• 50 g masła
• 2 szalotki
• 150g pieczarek
• 100 g kurek i/lub borowików
• 1-2 ząbki czosnku
• 50 ml bulionu warzywnego
• 250 ml śmietanki 30%
• 1/2 cukinii
• kilka plasterków sera
• kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych
• kilka gałązek świeżego rozmarynu
• kilka gałązek świeżego tymianku
• sól, świeżo mielony pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Szalotki drobno siekamy.
2. W dużym garnku powoli rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy posiekane szalotki, odrobinę soli i całość dusimy do miękkości.
3. Do garnka dodajemy gałązkę rozmarynu.
4. Grzyby oczyszczamy i obieramy.
5. Pieczarki i borowiki kroimy w plastry lub większa kostkę, przekrajamy też większe kurki, mniejsze zostawiamy w całości.
6. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i dodajemy pokrojone pieczarki i doprawiamy odrobiną soli.
7. Smażymy je na brązowo, następnie dodajemy pozostałe grzyby i wszystko smażymy do miękkości.
8.  Kiedy grzyby będą już gotowe, dodajemy je do szalotki, przeciskamy ząbki czosnku i całość łączymy.
9. Do garnka dodajemy ugotowany orkisz i wszystko podlewamy bulionem, tak żeby bulion pokrył dno.
10. Kiedy bulion odparuje, dodajemy śmietankę 30%, a następnie cukinię pokrojona w drobną kostkę.
11. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy drobno pokrojony ser, aby całe danie zyskało dodatkowego charakteru i uzyskało jeszcze bardziej kremową konsystencję.
12. Podgrzewamy przez chwilę, aż ser się rozpuści.
13. Przygotowujemy pieczone pomidorki jako dodatek do dania.
14. Pomidorki przekrawamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem, przekrojona stroną do góry.
15. Doprawiamy igłami rozmarynu, listkami tymianku, sola oraz świeżo mielonym pieprzem.
16. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 20 minut.
17. Gotowe orkiszotto podajemy w towarzystwie upieczonych pomidorków, posypane świeżym tymiankiem.

Brzmi przepysznie, prawda? Koniecznie dajcie znać czy przepis Wam wyszedł i przypadł do gustu.
My, zabieramy się do pałaszowania pysznego orkiszotto z grzybkami!

Smacznego i powodzenia w przygotowywaniu dania!

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>