Sałatka z maślakami, wędzonym łososiem i awokado

Pani Justyna z  Just a SALAD jest autorką świetnego przepisu z maślakami od Leśnych Skarbów.
Jest nam niezmiernie miło, że możemy się z Wami podzielić tym przepisem 🙂

Sałatka z maślakami, wędzonym łososiem i awokado

Czas przygotowywania: 25 min

Liczba porcji: 2 porcje

 

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2 kromki chleba żytniego
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • 50 g maślaków marynowanych LEŚNE SKARBY
  • 2 mała czerwona cebula (40 g)
  • 1/2 awokado (40 g po obraniu)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego np. z pistacji
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • 15 g obranych pistacji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przy pomocy obręczy kulinarnych, z chleba wycinamy kółka.
  2. Cebulę obieramy i kroimy na drobna kosteczkę.
  3. Pistacje, łososia i dobrze odsączone za pomocą ręcznika papierowego maślaki siekamy na małe kawałki.
  4. Awokado kroimy w kostkę, po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Pokrojonego łososia, cebulę, grzybki i awokado łączymy z sosem sojowym, olejem oraz świeżo mielonym pieprzem. Następnie korzystając z obręczy kulinarnej całość układamy na chlebie, posypujemy pistacjami i dekorujemy listkiem bazylii.

DODATKOWE UWAGI:

Jeśli nie dysponujemy obręczami kulinarnymi, to równie dobrze doprawionego łososia wymieszanego z grzybkami, awokado i cebulą można wyłożyć na kromkę chleba przy pomocy łyżki, posypać posiekanymi pistacjami i udekorować listkiem bazylii.

Danie na zdjęciach wygląda smakowicie, prawda? Wypróbujcie przepis, na prawdę nie jest trudny 🙂
Oczywiście dajcie nam znać jeśli zrobicie!

Życzymy powodzenia i smacznego 🙂

 

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>