Pani Justyna z Just a SALAD jest autorką świetnego przepisu z maślakami od Leśnych Skarbów.
Jest nam niezmiernie miło, że możemy się z Wami podzielić tym przepisem 🙂
Sałatka z maślakami, wędzonym łososiem i awokado
Czas przygotowywania: 25 min
Liczba porcji: 2 porcje
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 kromki chleba żytniego
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- 50 g maślaków marynowanych LEŚNE SKARBY
- 2 mała czerwona cebula (40 g)
- 1/2 awokado (40 g po obraniu)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju roślinnego np. z pistacji
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
- 15 g obranych pistacji
PRZYGOTOWANIE:
- Przy pomocy obręczy kulinarnych, z chleba wycinamy kółka.
- Cebulę obieramy i kroimy na drobna kosteczkę.
- Pistacje, łososia i dobrze odsączone za pomocą ręcznika papierowego maślaki siekamy na małe kawałki.
- Awokado kroimy w kostkę, po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
- Pokrojonego łososia, cebulę, grzybki i awokado łączymy z sosem sojowym, olejem oraz świeżo mielonym pieprzem. Następnie korzystając z obręczy kulinarnej całość układamy na chlebie, posypujemy pistacjami i dekorujemy listkiem bazylii.
DODATKOWE UWAGI:
Jeśli nie dysponujemy obręczami kulinarnymi, to równie dobrze doprawionego łososia wymieszanego z grzybkami, awokado i cebulą można wyłożyć na kromkę chleba przy pomocy łyżki, posypać posiekanymi pistacjami i udekorować listkiem bazylii.
Danie na zdjęciach wygląda smakowicie, prawda? Wypróbujcie przepis, na prawdę nie jest trudny 🙂
Oczywiście dajcie nam znać jeśli zrobicie!
Życzymy powodzenia i smacznego 🙂