Smażone kurki z wędzonym boczkiem i pieczonymi frytkami

Kurki to bardzo wdzięczny temat do przygotowywania posiłków. Dziś chcielibyśmy Wam przedstawić przepis Pani Pauliny, na szybki i zarazem smaczny obiad.

Przepis na dwie porcje

Kurki z patelni:

– 300 g mrożonych kurek Leśne Skarby

– 1 cebula

– 2 łyżki oleju

– 1 łyżka masła

– 100 g wędzonego boczku

– pietruszka

– sól i pieprz

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i boczek. Wszystko lekko solimy i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli (3 minuty).

Dodajemy kurki i smażymy wszystko na dużym ogniu co jakiś czas mieszając. Po chwili kurki puszczą sok. Smażymy je do momentu aż woda odparuje. Gdy woda odparuje podsmażamy kurki jeszcze kilka minut od czasu do czasu mieszając. To jest dobry moment by dodać masło i wymieszać wszystko dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem a całość posypujemy pietruszką.

Frytki z piekarnika:

– 1 kg ziemniaków

– pół łyżeczki ostrej papryki

– 3 łyżki oleju

– 2 ząbki czosnku

– szczypta soli

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Frytki rozkładamy na ręczniku i wycieramy drugim tak by były suche. Pozostawiamy na 7 minut.

W misce mieszamy olej z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy frytki i mieszamy tak by pokryły się olejem.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy frytki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez kilkanaście minut – do momentu aż frytki będą chrupiące. W trakcie pieczenia należy odwrócić frytki na drugą stronę.

Prawda, że proste? Koniecznie dajcie nam znać jak Wam poszło 🙂

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>