CARPACCIO Z WOŁOWINY Z DODATKIEM BOROWIKÓW LUB KUREK MARYNOWANYCH

SKŁADNIKI:
• Polędwica wołowa
• Borowiki marynowane kurki marynowane
• Ocet Balsamiczny
• Miód naturalny
• Masło
• Pieprz
• Sól

Borowiki, jeśli są świeże to korzonki czyścimy nożem a kapelusz przecieramy wilgotną szmatką i kroimy wzdłuż na plastry o grubości 3 mm.
Natomiast, gdy mamy do czynienia z grzybami mrożonymi to najpierw rozmrażamy je wyjmując odpowiednio wcześnie do takiego stopnia, aby można było je pokroić,
ale aby nie były rozmrożone całkowicie.
Przed krojeniem płuczemy je krótko pod bieżącą wodą.
Następnie kroimy je tak, jak świeże.
W przypadku grzybów sterylizowanych wystarczy otworzyć puszkę wylać zawartość na sitko, opłukać, pokroić jak w przypadku świeżych.
Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju następnie dodajemy grzyby.
Smażymy krótko z obu stron do momentu, gdy osiągną jasno złoty kolor.
Następnie wlewamy na rozgrzaną patelnię miód rozpuszczony w occie balsamicznym.
Mieszamy wszystko razem i trzymamy na patelni do momentu odparowania octu.
Zdejmujemy z kuchenki i pozwalamy ostygnąć w temperaturze pokojowej.
Trwa to ok. 20 min.
Tak przygotowane grzyby wykładam na pokrojoną bardzo cienko wołowinę, posypujemy kawałkami parmigiano, polewamy oliwą (extra vergin).
Trochę soli, trochę pieprzu.
I gotowe 😉

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>