Carpaccio ze świeżych borowików

W poprzednim przepisie zachwycaliśmy się kurkami.. czas na króla… BOROWIKI.
Carpaccio z borowików –  niezwykłe danie a takie proste.

SKŁADNIKI:
• Borowiki (najlepiej jak są młode o białym
lub jasno żółtym kolorze owocynków)
•Ćwiartka cytryny
• Oliwa extra virgin
• Sól
• Pieprz
• Parmigiano Regino

Kapelusz borowika wycieramy wilgotną szmatką z piasku, a korzeń obskrobujemy nożem z zanieczyszczeń.
Starajmy się nie płukać grzybów, aby nie nasiąkły wodą i nie straciły przez to swojego wspaniałego zapachu i smaku.
Następnie kroimy je wzdłuż na plastry grubości ok. 3 mm. Rozkładamy równomiernie na talerzu.
Posypujemy solą i skrapiamy cytryną, pamiętając, iż smak i zapach borowika to jest to, co najważniejsze w tej potrawie.
Wstawiamy do lodówki na ok. 10 min.
Po wyjęciu dodajemy świeżo zmielonego pieprzu, posypujemy kawałkami, parmigiano i całość polewamy oliwą.
Zapewniam, iż doznania kulinarne dużo przewyższają włożoną pracę.

Wino, które polecam:
Region – Fiano Salent Igt (Conti Zecca)
Region – Veneto: Proseco-Valdobbiadene Rive Millesimato Extra Dry Docg (La Farra)

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>