Polędwica z jelenia z borowikami

SKŁADNIKI:
• Polędwica z jelenia (wołowa)
• Borowiki świeże, mrożone lub z puszki
• Rozmaryn. Tymianek, Kolendra
• Sól, pieprz

Przyprawy rozmaryn, tymianek, kolendra, jeśli są suszone wsypujemy do moździerza i rozgniatamy, jeśli świeże kroimy drobno, mieszam wszystkie razem.
Kawałek polędwicy wołowej lub z jelenia, którą kroimy na steki o grubości około 2–2,5 cm, obsypujemy ziołami, wstawiam pod przykryciem do lodówki na 1 dzień.
Borowiki kroimy na plastry o grubości 3–4 cm, smażymy na maśle z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Równolegle na drugiej patelni smażymy polędwicę (należy pamiętać, aby nie za długo, bo będzie twarda).
Jak mawia jeden bardzo znany Profesor zdrowaśkę na jedną, zdrowaśkę na drugą stronę.
Po wszystkim wkładam do piekarnika na 10 min (100°C), aby mięso odpoczęło.
Na talerzu rozkładam borowiki na nie kawałki polędwicy pieprzymy i solimy.
Popijamy winem i oddajemy się rozkoszy kulinarnej.

SOS
Drobno pokrojoną szalotkę przesmażam na maśle, dodajemy wino, trochę
miodu, suszone borowiki, solimy, pieprzymy i odparowujemy do pożądanej konsystencji.
Ja lubię jak sos nie rozpływa się po talerzu a zostaje na potrawie.

Wino, które polecam:
Do takiego dania, wino musi być najlepsze!
Region – Toscana: Brunello Di Montalcino (Prime Donne) Docg
(Donatella Cinelli Colombini)
Region – Piemonte: Barolo Arione Docg (Gigi Rosso)

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>