Sandacz na risotto ze szpinakiem z sosem maderowym z kurkami

Okres jesienno zimowy , a szczególnie przedświąteczny to idealny czas na używanie w kuchni bogactwa naszych lasów, czyli naturalnego runa leśnego.

Mnogość darów lasu, daje wręcz nieograniczone możliwości kompozycji smakowych dań z ich użyciem.

Wykorzystując ten fakt , Leśne Skarby wraz z Archeologiem Kulinarnym Janem Tomaszem Tandyrakiem. 

Mają przyjemność zaprezentowania serii przepisów na dania z użyciem grzybów leśnych .

Przepisy będą się ukazywać na FanPage Leśne Skarby , oraz na blogu Pana Tomasza : www.maltaodkuchni.pl

Dziś na początek naszej serii , przedstawiamy przepis na :

Sandacz na risotto ze szpinakiem z sosem maderowym z kurkami:

Składniki: 

Składniki na filet sandacza:

  • 0,8 kg fileta sandacza
  • mąka kukurydziana lub pszenna
  •  150g masła lub klarowane masło
  • oliwa lub dobry olej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuść masło dodaj 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju. Rozgrzej, ale nie pozwól by masło zaczęło dymić – nie przypal. Jeśli nie czujesz się zbyt pewnie to użyj klarowanego masła, lub oliwy albo oleju.
  2. Filety sandacza oczyść i pokrój na kawałki. Osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Filety czubkiem ostrego noża natnij w poprzek. Miejsca nacięć naszpikuj czosnkiem
  4. Osuszone filety posól i obtocz w mące kukurydzianej lub pszennej. Usuń jej nadmiar i usmaż z obu stron.

W tak zwanym „międzyczasie” zrób risotto, sos i kurki…

Składniki na risotto:

  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • koło 1l dobrego bulionu warzywnego lub rosołu
  • 100ml dobrego białego wina
  • 60ml oliwy lub dobrego oleju
  • 400g świeżych listków szpinaku
  • 4 łyżki drobno startego parmezanu lub innego sera, który lubisz i masz
  • 2 łyżki masła
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz

Przygotowanie risotto:

  • Na patelni rozgrzej olej a gdy to zrobisz dodaj ryż. Mieszaj do momentu gdy ryż  będzie „szklisty” lub jak kto woli „przeźroczysty”. Nie trwa to zbyt długo, zwykle około minuty lub dwóch.
  • Teraz do ryżu wlej łyżkę wazową wywaru lub rosołu oraz wino. Mieszaj do czasu, aż niemal cały płyn zostanie wchłonięty. Wtedy wlej kolejną kolejną łyżkę wywaru lub rosołu i dalej mieszaj. Rób tak do momentu gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż.
  • Dodaję masło i szpinak. Wymieszaj. Po 3-4 minutach dodaj parmezan lub ser który masz. Dodaj tymianek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z palnika i odstaw na bok. Przykryj pokrywką by risotto nie wystygło.

Jeszcze przed zrobieniem risotto zrób sos maderowy…

Składniki na sos maderowy:

  • 250ml wina Madera lub innego mocnego słodkiego wina – może być Porto, ale wtedy będzie to już sos Porto.
  • Łyżka mąki.
  • Łyżka masła.
  • 250ml bulionu warzywnego lub rosołu.
  • Łyżeczka sosu sojowego.
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie sosu maderowego:

  1. Na patelni rozpuść masło. Dodaj mąkę i dokładnie mieszaj drewnianą łopatką – nie może być grudek. Rób tak aż do momentu gdy zasmażka będzie miała lekko brązowy kolor. Zajmie ci to dosłownie 2-3 minuty. Cały czas mieszaj.
  2. Dodaj bulion lub rosół. Dokładnie rozprowadź zasmażkę.
  3. Dodaj maderę, sos sojowy, sól i pieprz. Redukuj na wolnym ogniu aż do momentu gdy sos stanie się zawiesisty.

Masz już sos maderowy, ale jest mały problem. Potrzebujesz sosu maderowego z kurkami. Nie ma problemu gdy jest sezon na kurki lub jak masz swoje przetwory. Co jednak zrobić gdy nie ma grzybów w lesie, a Ty nie masz swoich zapasów? Otóż w moje ręce wpadły prawdziwe „Leśne skarby” – całe kurki w zalewie naturalnej. Byłem ciekaw czy można coś z nich zrobić i okazało się, że tak. Końcowy efekt jest zaskakujący. Kurki smakują świeżymi kurkami… więc robimy dalej sos maderowy z kurkami…

Składniki na sos maderowy z kurkami:

  • Sos maderowy, który masz już na jednej patelni.
  • Puszka kurek w zalewie naturalnej „Leśne skarby”.
  • 60ml oliwy lub dobrego oleju.
  • 1 cebula.
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie sosu maderowego z kurkami:

  1. Otwórz puszkę kurek w zalewie naturalnej „Leśne skarby”. Grzyby wraz z zalewą przełóż na drugą patelnie. Odparuj.
  2. Gdy zalewa odparuje z patelni dodaj oliwę, a gdy grzyby zaczną się smażyć dodaj drobno pokrojoną cebulę. Smaż około 5 minut.
  3. Całość redukuj. Posól i popieprz do smaku.
  4. Kurki dodaj do sosu maderowego. Wymieszaj i całość podgrzej przez około 5 minut. Masz już sos maderowy z kurkami.

Ułożenie dania na talerzu:

  • Na środku talerza ułóż risotto ze szpinakiem. Możesz do tego użyć „pierścienia” lub filiżankę
  • Na risotto połóż filet sandacza.
  • Na sandacza i wokoło risotto połóż kurki z sosu maderowego.
  • Dokoła risotto podlej sos maderowy.
  • Do dekoracji można użyć zielonego groszku i mini marchewki.
  • Smacznego!

Podpowiedź:

Gdy nie masz swoich grzybów to ta puszka, która jest widoczna na zdjęciu jest bardzo przydatna. Ja ją bardzo polecam. Sprawdziłem ją osobiście więc wiem co piszę…

 

 

 

Serdecznie zapraszamy do korzystania z zamieszczonych przepisów  oraz do podzielenia się w komentarzach

opiniami dotyczącymi użytych produktów Leśne Skarby , jak i do oceny samych dań .

Link do grzybków -> Leśne Skarby

SMACZNEGO!!!

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>