Pierś z kaczki z duszonym porem i kluseczkami borowikowymi

Przedstawiamy kolejny przepis Pana Jana Tomasza Tandyraka autora bloga kulinarnego http://maltaodkuchni.pl/

Kilka słów od Autora: Nie wiem czy lubicie kaczki, ja bardzo je lubię. Podam Wam przepis, na pierś kaczki z duszonym porem i kluskami borowikowymi. Jest bardzo łatwe w wykonaniu choć trochę czasochłonne. Warto jednak się nim zainteresować i spróbować zrobić. Możecie to danie spotkać także w restauracji, więc warto wiedzieć jak powinno być zrobione…

 

Składniki:

  • 3 filety piersi kaczki
  • przyprawy – majeranek, tymianek, pepperoni, grubo mielony czarny pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 pory
  • 2 łyżki sklarowanego masła ( a jak nie masz to 1 łyżką oliwy i 1 łyżkę masła )
  • 40ml białego wina
  • 4 borowiki najlepiej świeże, jak nie macie to mrożone. Ja sam mrożę grzyby, a jak ich mi brakuje to kupuję „pewniaki” – polecam grzyby „Leśne Skarby”
  • 1 cebula
  • mąka
  • oliwa lub dobry olej
  • śmietana 36%

Przygotowanie:

  1. Na samym początku musisz zamarynować piersi kaczki. Dokładnie wetrzyj w nie przyprawy oraz drobno pokrojone 3 ząbki czosnku. Włóż do lodówki na 24 godziny.
  2. Wyjmij piersi z lodówki i posól je. Połóż na zimną patelnię. Jeśli wolisz możesz od razu położyć kaczkę na rozgrzaną patelnię. Jak temperatura będzie odpowiednio wysoka obsmaż z obu stron na „złoty kolor”.
  3. Teraz piersi ściągnij z patelni i wsadź do rozgrzanego do 180st.C piekarnika. Piecz około 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozwól im odpocząć – niech sobie poleżą w spokoju gdzieś na boku…
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki sklarowanego masła. Dodaj pociętego w „półtalarki” pora. Zeszklij go. Dolej wina. Posól i popieprz. Odparuj. Dodaj trochę śmietany 36% – tyle by por „nie pływał”. Podduś go około 7-10 minut. Zdejmij z palnika, dodaj 1 rozgnieciony ząbek czosnku. Wymieszaj. Dosól i dopieprz do smaku.

Teraz zrobisz kluski borowikowe ( możesz oczywiście zrobić je wcześniej ).

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy.
  2. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojone borowiki. Podsmaż i odparuj. Posól i popieprz.
  3. Patelnię zdejmij z palnika. Borowiki z cebulą przełóż do miski i wystudź.
  4. Jak już wystygną dodaj 4 surowe jajka.
  5. Przy pomocy blendera zmiksuj jajka z grzybami i cebulą na jednolitą gładką masę.
  6. Jak już ją będziesz mieć dodawaj po trosze mąki i dokładnie mieszaj.
  7. Rób tak do momentu gdy otrzymasz gęstą, ale lejącą konsystencję.
  8. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Całość przełóż do rękawa cukierniczego, lub grubego worka foliowego w którym zrobisz dziurkę, a jak nie masz ani jednego ani drugiego to wykorzystaj lejek o małym oczku.
  10. Zagotuj wodę. Dodaj trochę soli.
  11. Wolno partiami wlewaj masę do wrzątku.
  12. Gotuj około 2-3 minut.
  13. Łyżką cedzakową wyjmuj gotowe kluski i rób nową partię.

Masz już wszystko. Piersi kaczki pokrój w poprzek i połóż je na ciepłym lub gorącym duszonym porze. Dokoła ułóż kluski borowikowe.

Podpowiedź:

Jeśli chcesz mieć totalnie odlotowe kluski grzybowe o delikatnym korzennym smaku to wykorzystaj do tego rydze w zalewie własnej widoczne na zdjęciu poniżej. Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojoną cebulę i rydze z zalewą. Zalewę odparuj pozostawiając sam smak. Dalej rób kluski tak jak w przepisie z borowikami.

Kluski możesz też zrobić wykorzystując do tego suszone grzyby. Pamiętaj, że trzeba je wcześniej namoczyć. Wody nie wylewaj, dodaj ją razem z grzybami.

Pamiętaj o tym by pierś kaczki po wyjęciu z piekarnika odpoczęła i stężała. Daj jej czas. Gdy tego nie zrobisz i pokroisz od razu wszystkie soki w niej zawarte wypłyną… niepotrzebnie…

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Porady, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz