Wyjątkowa zupa grzybowa z rydzami i kaszą bulgur

Dzisiejszy przepis zamieszczamy dzięki uprzejmości Szefa Kuchni Restauracji Refektarz Hotelu Zamek Ryn.

Kilka słów o Autorze przepisu:

Szef Kuchni Ireneusz Koniuszek zdobywał kulinarne szlify w najbardziej prestiżowych obiektach hotelarskich w Anglii. Jego wieloletnie doświadczenie pozwala na komponowanie dań z wyrafinowanym kunsztem, lekkością i tworzenie dzieł kulinarnych z połączenia smaków staropolskich, międzynarodowych oraz trendów kuchni fusion.

Zapraszamy na mała, kulinarną przygodę!

Przepis dnia: Wyjątkowa zupa grzybowa z rydzami i kaszą bulgur

Składniki:

  • 300 g rydze w zalewie naturalnej „Leśne Skarby”
  • 50 ml białe wino wytrawne
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchew
  • 1 kawałek pora
  • 0.5 selera
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masło
  • 30 g kwaśnej wiejskiej śmietany
  • 5 łyżek kaszy bulgur
  • sól
  • pieprz
  • szczypta świeżej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Rydze odsączamy z zalewy i kroimy w paski.
  2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną cebulkę, czosnek i rydze, podlewamy białym winem.
  4. Warzywa kroimy w  kostkę i dodajemy do wywaru warzywnego.
  5. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie
  6. Dodajemy przesmażone rydze i kaszę bulgur.
  7. Wtedy znów gotujemy tym razem aż kasza zmięknie.
  8. Doprawiamy solą pieprzem i świeżą natką pietruszki.
  9. Podajemy z łyżką kwaśnej wiejskiej śmietany.

   

Smacznego życzy,

Szef Kuchni Restauracji Refektarz – Hotel Zamek Ryn

Ireneusz Koniuszek

Po produkty Leśne Skarby zapraszamy na www.lesneskarby.pl

Polecamy także całe Menu Restauracji Refektarz

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>