Często nachodzi nas ochota na coś słodkiego i równie często sięgamy po niezdrowe zamienniki. Dlatego dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na lekki deser z owoców w syropie z delikatnym jogurtem i kokosem. Uważamy, że podanie jakie proponujemy zaimponuje każdemu.
Składniki na 4 desery:
- puszka owoców w syropie (my użyliśmy truskawek)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu
- 200g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
- Owoce z puszki razem z syropem przelewamy do garnka.
- Blendujemy blenderem.
- Dodajemy żelatynę.
- Podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny.
- Szklanki umieszczamy w miseczce pod kątem i wlewamy owoce do połowy wysokości pod kątem.
- Wstawiamy do lodówki do momentu stężenia 2-3h.
- Jogurt mieszamy z płynnym miodem i wiórkami kokosowymi
- Układamy jogurt na stężałą galaretkę do wypełnienia szklanki.
- Na wierzch można ułożyć owoce mrożone lub świeże.
Smacznego !