Truskawkowy deser z kokosem

Często nachodzi nas ochota na coś słodkiego i równie często sięgamy po niezdrowe zamienniki. Dlatego dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na lekki deser z owoców w syropie z delikatnym jogurtem i kokosem. Uważamy, że podanie jakie proponujemy zaimponuje każdemu.

Składniki na 4 desery:

  • puszka owoców w syropie (my użyliśmy truskawek)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miodu
  • 200g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Owoce z puszki razem z syropem przelewamy do garnka.
  2. Blendujemy blenderem.
  3. Dodajemy żelatynę.
  4. Podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny.
  5. Szklanki umieszczamy w miseczce pod kątem i wlewamy owoce do połowy wysokości pod kątem.
  6. Wstawiamy do lodówki do momentu stężenia 2-3h.
  7. Jogurt mieszamy z płynnym miodem i wiórkami kokosowymi
  8. Układamy jogurt na stężałą galaretkę do wypełnienia szklanki.
  9. Na wierzch można ułożyć owoce mrożone lub świeże.

Smacznego !

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz