Zupa krem z maślaków z lanymi kluseczkami z parmezanu

 

Wywar grzybowy do zupy

  • 300g / 1 opakowanie detaliczne maślaków mrożonych Leśne Skarby
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ korzenia selera
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • gałązka tymianku
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  1. Nastawiamy piekarnik na 200°C. Warzywa przemywamy, ale ich nie obieramy, usuwamy jedynie niejadalne części.
  2. Kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy na blasze do pieczenia razem z olejem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
  3. Przyprawy prażymy delikatnie na patelni, aby uwolnić więcej ich aromatu, a następnie wrzucamy na dno garnka, w którym będziemy gotować wywar.
  4. Dodajemy tymianek, grzyby oraz warzywa, zalewamy wszystko 5 litrami zimnej wody.
  5. Wstawiamy garnek na palnik, doprowadzamy płyn do wrzenia, zmniejszamy płomień na najmniejszy i gotujemy i zostawiamy na ok. 6 godzin.
  6. Robiąc w ten sposób wyciągniemy najwięcej smaku z naszych składników.
  7. Kiedy wyznaczony czas upłynie zlewamy wywar przez gęste sito.Zupa z maślaków
  • 600g / 2 opakowania detaliczne maślaków mrożonych Leśne Skarby
  • 1,5l wywaru grzybowego
  • 250g cebuli
  • 20g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 10g świeżego tymianku
  • 50ml octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia.Cebulę tniemy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka i delikatnie przesmażamy, dodajemy pocięty czosnek i masło i po 5 minutach grzyby.
  2. Czekamy aż grzyby puszczą wodę, następnie wlewamy wywar grzybowy i na średnim ogniu, gotujemy zupę ok 1 godzinę.
  3. Kolejnym krokiem jest zblendowanie wszystkiego na gładko  i przetarcie przez drobne sito.
  4. Gdy to zrobimy ponownie umieszczamy zupę w garnku, doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym po czym szybko doprowadzamy płyn do wrzenia.
  5. Jeżeli zupa wydaje się nam za mocna rozcieńczamy ją wywarem wedle uznania.
  6. Możemy również dodać odrobinę cukru.

Kluski lane z parmezanem

  • 2 jajko
  • 3 żółtka
  • 300g mąki
  • 200g startego parmezanu( może też być ser : grana padano , pecorino romano lub polski bursztyn )
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Woda jeżeli masa będzie za gęsta
  1. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą, gęstość masy regulujemy wodą.
  2. W dużym garnku doprowadzamy osoloną wodę do wrzenia.
  3. Masę wyciskamy z rękawa cukierniczego cienkim strumieniem lub jeżeli nie mamy takiego, małym porcjami zrzucamy z miski z pomocą łyżki. Kluski, które wypłyną na wierzch są gotowe, dlatego hartujemy je w zimnej wodzie

Siekane maślaki

  1. Maślaki mrożone przesmażamy z cebulą i tymiankiem, dodajemy masło i lekko dusimy.
  2. Następnie studzimy wszytko i drobno siekamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Kiedy wszystko mamy już gotowe, zupę możemy podać w taki sposób jak na zdjęciu, na wyłożonych, siekanych grzybach układamy kluseczki,
  4. posypujemy je tartym parmezanem i układamy szczyty tymianku.

Smacznego!

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz