Wywar grzybowy do zupy
- 300g / 1 opakowanie detaliczne maślaków mrożonych Leśne Skarby
- 3 duże marchewki
- 1 pietruszka
- ½ korzenia selera
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- gałązka tymianku
- 1 listek laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- Nastawiamy piekarnik na 200°C. Warzywa przemywamy, ale ich nie obieramy, usuwamy jedynie niejadalne części.
- Kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy na blasze do pieczenia razem z olejem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
- Przyprawy prażymy delikatnie na patelni, aby uwolnić więcej ich aromatu, a następnie wrzucamy na dno garnka, w którym będziemy gotować wywar.
- Dodajemy tymianek, grzyby oraz warzywa, zalewamy wszystko 5 litrami zimnej wody.
- Wstawiamy garnek na palnik, doprowadzamy płyn do wrzenia, zmniejszamy płomień na najmniejszy i gotujemy i zostawiamy na ok. 6 godzin.
- Robiąc w ten sposób wyciągniemy najwięcej smaku z naszych składników.
- Kiedy wyznaczony czas upłynie zlewamy wywar przez gęste sito.Zupa z maślaków
- 600g / 2 opakowania detaliczne maślaków mrożonych Leśne Skarby
- 1,5l wywaru grzybowego
- 250g cebuli
- 20g masła
- 2 ząbki czosnku
- 10g świeżego tymianku
- 50ml octu balsamicznego
- sól, pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz do smażenia.Cebulę tniemy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka i delikatnie przesmażamy, dodajemy pocięty czosnek i masło i po 5 minutach grzyby.
- Czekamy aż grzyby puszczą wodę, następnie wlewamy wywar grzybowy i na średnim ogniu, gotujemy zupę ok 1 godzinę.
- Kolejnym krokiem jest zblendowanie wszystkiego na gładko i przetarcie przez drobne sito.
- Gdy to zrobimy ponownie umieszczamy zupę w garnku, doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym po czym szybko doprowadzamy płyn do wrzenia.
- Jeżeli zupa wydaje się nam za mocna rozcieńczamy ją wywarem wedle uznania.
- Możemy również dodać odrobinę cukru.
Kluski lane z parmezanem
- 2 jajko
- 3 żółtka
- 300g mąki
- 200g startego parmezanu( może też być ser : grana padano , pecorino romano lub polski bursztyn )
- Szczypta soli i pieprzu
- Woda jeżeli masa będzie za gęsta
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą, gęstość masy regulujemy wodą.
- W dużym garnku doprowadzamy osoloną wodę do wrzenia.
- Masę wyciskamy z rękawa cukierniczego cienkim strumieniem lub jeżeli nie mamy takiego, małym porcjami zrzucamy z miski z pomocą łyżki. Kluski, które wypłyną na wierzch są gotowe, dlatego hartujemy je w zimnej wodzie
Siekane maślaki
- 100g maślaków mrożonych Leśne Skarby
- 20g cebuli
- 20g masła
- odrobina tymianku
- sól, pieprz
- Maślaki mrożone przesmażamy z cebulą i tymiankiem, dodajemy masło i lekko dusimy.
- Następnie studzimy wszytko i drobno siekamy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Kiedy wszystko mamy już gotowe, zupę możemy podać w taki sposób jak na zdjęciu, na wyłożonych, siekanych grzybach układamy kluseczki,
- posypujemy je tartym parmezanem i układamy szczyty tymianku.
Smacznego!