Składniki dla 4 osób
- 350g fileta Skrei
- 200g kapeluszy borowika
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 150g marchwi
- 150g selera
- 100g korzenia pietruszki
- 250g ziemniaków
- 3 listki laurowe
- Kilka gałązek świeżego majeranku
- 3 kulki ziela angielskiego
- 50g świeżego szczypioru
- Sól, cukier, pieprz, sok z cytryn do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
Sposób przygotowania
- Warzywa obrać i umyć. Podzielić w równą kostkę lub cząstki wielkości ok 2 cm. Czosnek obrać i drobno posiekać.
- W rondlu rozgrzać masło i lekko zrumienić pocięte warzywa, dodać kapelusze borowików. Czosnek dodać na końcu aby uniknąć przypalenia – nawet delikatnie przypalony zmieni mocno niekorzystnie aromat zupy.
- Dodać ok 1,3l wody, liść laurowy i ziele angielskie i wolno gotować ok 35 minut pod przykryciem.
TIP:
Doprawić zupę do smaku pamiętając, aby była wyraźna. Nawet lekko przesolona będzie pyszna, ponieważ dodamy świeżą rybę która wchłonie dużo smaku.
- Fileta dorsza oczyścić – oskrobać, jeśli potrzeba, pokroić w 1-2 cm plastry.
- Doprawiona zupę podgrzewamy mocno, ale nie zagotowujemy!
- Dodajemy plastry surowej ryby, przykrywamy. Wolno gotujemy kolejne 3 minuty i całość odstawiamy z grzania na ok 8 minut.
- Na koniec dodajemy drobno posiekany szczypior i opcjonalnie sok z cytryn. Można dodać kwaśną śmietanę lub inne zioła.