Śledź popielcowy z marynowanymi podgrzybkami i chałką

Składniki:

Płat śledzia matjas

mleko

woda

ziele angielskie

liść laurowy

Moczymy płaty śledzia w mieszance podanych składników przez 2-3 godziny, w zależności od poziomu zasolenia ryby.

Majonez

2 żółtka

20 g musztardy

10ml octu

1 cytryna

400 ml oleju rzepakowego

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cytrynę sparzyć we wrzątku i zetrzeć skórkę.

Żółtka napowietrzyć lekko z musztardą, octem i przyprawami, postawić miskę na kąpiel wodną, kiedy żółtka się podgrzeją,

powoli wlewać olej, na sam koniec wlać sok z 1 cytryny, startą skórkę i jeżeli konsystencja będzie za luźna wlewać dalej olej.

Tłuczone ziemniaczki z marynowanymi podgrzybkami

100g ugotowanych ziemniaków

20g majonezu

30g podgrzybków marynowanych Leśne Skarby

sól, pieprz

Podgrzybki pokroić w cząstki, wymieszać dokładnie z majonezem, i ziemniakami, doprawić do smaku.

Chałka:

450g mąki pszennej

100ml ciepłego mleka

100ml ciepłej wody

15g drożdży

1 jajko

2 łyżki masła roztopionego

3 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody i ciepłym mlekiem(max 40°C) zostawić na 15min, potem resztę mąki przesiać, dodać sól roztrzepane jajko ciepłą wodę, masło i zaczyn drożdżowy,

wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, z ciasto formujemy bułeczki po 40g, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

Pieczemy 180°C 30min

Gdy śledź będzie już odpowiednio wymoczony, osączamy go z płynu i lekko przyprawiamy białym pieprzem.

Ziemniaki układamy na talerzu a na nich podajemy śledzia, drugą porcję ziemniaków układamy obok i umieszczamy na nich przeciętą na pół i podpieczoną bułeczkę z chałki.

Z majonezu robimy kilka kropek na talerzu i układamy na nich parę ładniejszych marynowanych podgrzybków. Dla lepszego efektu możemy posypać talerz popiołem z pora spalonego na patelni.

Doda on ciekawej goryczki do naszej przystawki.

Smacznego!

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz