Naleśniki zapiekane nadziewane podgrzybkami ze Skreiem i sałatka z pikli 

Składniki dla 4 osób

Naleśniki:

2 jaja

1szkl mąki tortowej

150ml wody gazowanej

100ml mleka

Szczypta soli

Olej do smażenia

Bechamel

500ml mleka

2 łyżki masła

2 łyżki maki pszennej

Sól, gałka muszkatołowa do smaku

 

Nadzienie

400g fileta dorsza Skrei

400g podgrzybków całych Leśne Skarby

1 mała cebula

Olej do smażenia

Sałatka z pikli

1 słoiczek marynowanych podgrzybków Leśne Skarby -300ml

2 marchewki

1 mały pęczek rzodkiewki

2 listki laurowe

Kilka ziaren ziela angielskiego

1 kalarepa

200ml białego octu winnego

150g cukru

500ml wody

 

Sposób przygotowania

Bechamel: Mleko podgrzać w rondlu. W drugim rondlu rozpuścić masło i połączyć z maką w gładką masę, którą następnie należy rozprowadzić gorącym mlekiem i doprawić do smaku sola i gałką.

TIP: Zarówno połączenie i zasmażenie mąki na maśle jak i połączenie zasmażki z mlekiem powinno wykonać bardzo energicznie, aby nie powstały grudki w gotowym bechamelu. Doprawiony sos odstawić.

Naleśniki: Jaja wybić do wysokiego naczynia, połączyć z mąką, mlekiem oraz dodać wodę gazowaną do konsystencji zbliżonej do konsystencji śmietany. Na końcu dodać szczyptę soli. Ciasto wylewać na gorąca patelnię o średnicy ok 28 cm z odrobina oleju. Smażyć z obu stron.

Pikle:

Warzywa umyć,obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki przy pomocy szatkownicy lub wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.  Podgrzybki pokroić dowolnie.

W rondlu zagotować wodę z octem i cukrem z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Odstawić do wystygnięcia. Powinna być wyraźnie słodko – kwaśna. Pokrojone warzywa zalać zalewą i odstawić do wystygnięcia na minimum 1 godzinę.

Całość odcedzić, połączyć z podgrzybkami.

Nadzienie: Podgrzybki lekko rozmrozić, pokroić w ćwiartki i podsmażyć z siekaną cebulą na oleju. Doprawić lekko solą i pieprzem. Fileta ryby pokroić w cieńkie słupki lub cząstki. Połączyć z grzybami i 2-3 łyżkami bechamelu. Całość doprawić szczypta soli i pieprzu.Powstałą gęsta mase układać na naleśnikach i zwijać roladki.

 

W naczyniu do zapiekania wylać 1/3 bechamelu i na nim układać zwinięte naleśniki. Polać pozostałym bechamelem i zapiec 20 minut w 200 C . Serwować z sałatką z pikli

 

 

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

1 komentarz

  1. 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>