Składniki dla 4 osób
Naleśniki:
2 jaja
1szkl mąki tortowej
150ml wody gazowanej
100ml mleka
Szczypta soli
Olej do smażenia
Bechamel
500ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki maki pszennej
Sól, gałka muszkatołowa do smaku
Nadzienie
400g fileta dorsza Skrei
400g podgrzybków całych Leśne Skarby
1 mała cebula
Olej do smażenia
Sałatka z pikli
1 słoiczek marynowanych podgrzybków Leśne Skarby -300ml
2 marchewki
1 mały pęczek rzodkiewki
2 listki laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego
1 kalarepa
200ml białego octu winnego
150g cukru
500ml wody
Sposób przygotowania
Bechamel: Mleko podgrzać w rondlu. W drugim rondlu rozpuścić masło i połączyć z mąką w gładką masę, którą następnie należy rozprowadzić gorącym mlekiem i doprawić do smaku sola i gałką.
TIP: Zarówno połączenie i zasmażenie mąki na maśle jak i połączenie zasmażki z mlekiem powinno wykonać bardzo energicznie, aby nie powstały grudki w gotowym bechamelu. Doprawiony sos odstawić.
Naleśniki: Jaja wybić do wysokiego naczynia, połączyć z mąką, mlekiem oraz dodać wodę gazowaną do konsystencji zbliżonej do konsystencji śmietany. Na końcu dodać szczyptę soli. Ciasto wylewać na gorąca patelnię o średnicy ok 28 cm z odrobina oleju. Smażyć z obu stron.
Pikle:
Warzywa umyć, obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki przy pomocy szatkownicy lub wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Podgrzybki pokroić dowolnie.
W rondlu zagotować wodę z octem i cukrem z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Odstawić do wystygnięcia. Powinna być wyraźnie słodko – kwaśna. Pokrojone warzywa zalać zalewą i odstawić do wystygnięcia na minimum 1 godzinę.
Całość odcedzić, połączyć z podgrzybkami.
Nadzienie: Podgrzybki lekko rozmrozić, pokroić w ćwiartki i podsmażyć z siekaną cebulą na oleju. Doprawić lekko solą i pieprzem. Fileta ryby pokroić w cieńkie słupki lub cząstki. Połączyć z grzybami i 2-3 łyżkami bechamelu. Całość doprawić szczypta soli i pieprzu.Powstałą gęsta mase układać na naleśnikach i zwijać roladki.
W naczyniu do zapiekania wylać 1/3 bechamelu i na nim układać zwinięte naleśniki. Polać pozostałym bechamelem i zapiec 20 minut w 200 C . Serwować z sałatką z pikli
Wygląda pysznie, bardzo fajny przepis, musze zrobic, bo teraz ogromenego smaka mam 😀