Pieczona szynka to klasyka na polskich stołach, jednak my postanowiliśmy zrobić z niej bardziej wykwintne danie za pomocą oliwy truflowej i podgrzybków. Ta wersja prawdopodobnie stanie się Waszą ulubioną, jednak aby się o tym przekonać musicie ją przygotować. Cały przepis nie należy do skomplikowanych, więc nie zastanawiajcie się czy warto, bo my gwarantujemy Wam, że warto!
Składniki dla 4 osób
- 1 szynka wieprzowa ok 850g -1kg
- ok 500ml bulionu wegetariańskiego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka musztardy ziarnistej dijon
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyzka soli z Kłodawy
- 1 łyżka grubo mielonego pieprzu czarnego
- 500g podgrzybków mrożonych
- 20g suszonych podgrzybków (namoczyć na noc)
- 2 średnie cebule
- 3-4 gałązki tymianku
- oliwa truflowa – zgodnie z upodobaniem
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 100ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Świeżą szynkę należy oczyścić z tłustych błon, umyć i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego.
- Szynkę należy wymasować z przyprawami, musztardą i siekanym czosnkiem i odrobiną oleju rzepakowego. Mięso warto zamarynować dzień wcześniej.
- Marynowaną szynkę należy obsmażyć na złoto przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać bulion i przykryć. Piec w 180 C ok 1,5 godziny
- Namoczone grzyby ugotować ok 45 minut i odstawić.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodać ugotowane suszone podgrzybki, tymianek i większą część bulionu powstałego podczas gotowania grzybów. Dodać mrożone podgrzybki i całość redukować do konsystencji sosu ok 20-30 minut.
- Sos można zagęścić ewentualnie odrobiną mąki ziemniaczanej. Doprawić do smaku.
- Upieczoną szynkę pokroić w plastry, serwować z sosem , skropić oliwą truflową.
Smacznego !