Pieczona świąteczna szynka w sosie podgrzybkowym z oliwą truflową

Pieczona szynka to klasyka na polskich stołach, jednak my postanowiliśmy zrobić z niej bardziej wykwintne danie za pomocą oliwy truflowej i podgrzybków. Ta wersja prawdopodobnie stanie się Waszą ulubioną, jednak aby się o tym przekonać musicie ją przygotować. Cały przepis nie należy do skomplikowanych, więc nie zastanawiajcie się czy warto, bo my gwarantujemy Wam, że warto!

Składniki dla 4 osób

  • 1 szynka wieprzowa ok 850g -1kg
  • ok 500ml bulionu wegetariańskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej dijon
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyzka soli z Kłodawy
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu czarnego
  • 500g podgrzybków mrożonych
  • 20g suszonych podgrzybków (namoczyć na noc)
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 gałązki tymianku
  • oliwa truflowa – zgodnie z upodobaniem
  • sól, pieprz, cukier  do smaku
  • 100ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Świeżą szynkę należy oczyścić z tłustych błon, umyć i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Szynkę należy wymasować z przyprawami, musztardą i siekanym czosnkiem i odrobiną oleju rzepakowego. Mięso warto zamarynować dzień wcześniej.
  3. Marynowaną szynkę należy obsmażyć na złoto przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać bulion i przykryć. Piec w 180 C ok 1,5 godziny
  4. Namoczone grzyby ugotować ok 45 minut i odstawić.
  5. Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodać ugotowane suszone podgrzybki, tymianek i większą część bulionu powstałego podczas gotowania grzybów. Dodać mrożone podgrzybki i całość redukować do konsystencji sosu ok 20-30 minut.
  6. Sos można zagęścić ewentualnie odrobiną mąki ziemniaczanej. Doprawić do smaku.
  7. Upieczoną szynkę pokroić w plastry, serwować z sosem , skropić oliwą truflową.

Smacznego !

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz