Mazurek na ostatnią chwilę, szybki i pyszny. Połączenie białej czekolady sprawdziło się wyśmienicie.
Przepis na 2 małe mazurki
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- 150g zimnego masła
- 80g cukru pudru
- 1 jajko plus 1 żółtko do wysmarowania ciasta przed pieczeniem
- 2 tabliczki białej czekolady
- 100ml śmietanki 30 %
- 200g dżemu z żurawiny
- Żurawina z syropu do dekoracji
Sposób przygotowania
- Ciasto kruche – Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem i cukrem pudrem aż dobrze się połączą. Następnie dodać 1 jajo, szybko połączyć składniki, zawinąć w folie spożywczą i odstawić do schłodzenia na minimum 1 godzinę.
- Ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie ok 5 mm bezpośrednio na papierze i ułożyć we formie. Pozostałe ciasto wykorzystać do ułożenia ozdobnych krawędzi mazurka. Całość posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w 180 stopniach ok 20 minut(ładny złoty kolor). Wystudzić.
- Polewa – czekoladę połamać i połączyć ze śmietanką – uprzednio podgrzaną do ok 65 stopni C. Całość dokładnie wymieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie aksamitny sos.
- Upieczone ciasto wysmarować dżemem z żurawiny, następnie zalać warstwą kremu czekoladowego, posypać żurawiną z syropu i schłodzić ok 1 godzinę
Smacznego !