Nic nie smakuje lepiej niż kurki na masełku z jajkami, w tym wypadku jest to omlet którego przygotowanie zajmie Wam 15 minut i sprawi, że pojawi się uśmiech na twarzy. Na weekendowe śniadanie jak znalazł.
Składniki na 2 duże omlety:
- 300g kurek
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 30g szczypiorku
- 6 jaj
- garść zielonych liści sałaty
- sól, pieprz do smaku
- ok 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
Sposób przygotowania
- Jaja wybić do naczynia i ubić z odrobiną soli i pieprzu.
- Kurki odsączyć. W rondelku podgrzać masło, dodać posiekaną szalotkę, kurki i siekany czosnek. Podsmażyc 3-5 minut, doprawić i odstawić.
- Patelnię rozgrzać z łyżką masła klarowanego. Na rozgrzaną wlać połowę masy jajecznej, kiedy zacznie się ścinać ukłożyć na powierzchni zielone listki i kurki. Całość szybko zwinąć.
Smacznego !