Zupa kurkowa z kluskami borowikowymi

Grzybów nigdy dość, w tym wypadku połączone zostały ze sobą kurki z borowikami. Kolejne danie które obecnie możecie dostać w  Hotel Zamek Ryn. Przepis przygotował nam sam szef kuchni Ireneusz Koniuszek.

Kluski borowikowe

  • 4 jaja
  • 80g masła
  • 200g mąki
  • sól
  • szczypta pudru z suszonych borowików
  1. Masło utrzeć w misce na gładką masę, ucierając dodawać po jednym żółtku
  2. Ubić pianę z dodatkiem soli i dodawać na przemian do utartych żółtek z mąką wymieszaną z pudrem borowikowym.
  3. Kluski kłaść delikatnie na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok 5 minut.

Zupa:

500g kurek

100g wędzonego boczku

50g masła

2 szalotki

2 ząbki czosnku

1,5l wywaru jarzynowego

koper

sól, pieprz

creme fraiche

  1. W garnku na rozgrzane masło dodać drobno pokrojony boczek oraz szalotkę i czosnek, podsmażyć dodać kurki i zalać wywarem.
  2. Wszystko gotować ok 30 minut, następnie dodać p0siekany koper, sól i pieprz do smaku.
  3. Serwować z kluskam.

Smacznego !

 

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>