Kurczak z blinami i kurkami

 

Kolejny przepis z kurkami, a to dlatego, że chcemy Wam pokazać, że pasują one do wszystkiego. Dzisiejszy przepis jest typowo obiadowy, na początek roku szkolnego jak znalazł.

Składniki:

  • 2 uda kurczaka bez skóry i kości
  • pół ząbka czosnku250g ugotowanych ziemniaków irga
  • 2 jaja
  • 75g mąki
  • 125ml mleka
  • 100g masła
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 100g kurek świeżych od leśnych skarbów a poza sezonem kurki sterylizowane leśne skarby
  • 20g podgrzybków suszonych leśne skarby
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 1 marchew
  • 1 kalarepa
  • 50g zielonego groszku

 

  1. Uda kurczaka nacieramy solą i pieprzem, dodajemy 1 gałązkę tymianku i pokrojony w plasterki czosnek.
  2. Gotujemy sous vide 70*C przez 3godziny.
  3. Suszone grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody, nastepnie kroimy.
    przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy kurki i podgrzybki i tymianek,
    następnie podlewamy wywarem z suszonych grzybów i i dodajemy śmietankę.
  4. Redukujemy do momentu zgęstnienia i doprawiamy.
  5. Ugotwane ziemniaki przecieramy przez praskę, zanim wystygną. Dodajemy żółtka, białka ubijamy na pianę.
  6. Do masy dodajemy mleko i mąkę, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy. Następnie smażymy małe bliny, ok 5cm.
  7. Marchew i kalarepę kroimy i blanszujemy, następnie po odcedzeniu przesmażamy na maśle na koniec dodając groszek.
  8. Wszystko wykładamy na talerz i gotowe. Dla jaroszy polecam same  puszyste bliny z sosem, którym sos grzybowy nadaje  wyjątkowego smaku.

 

Smacznego !

 

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>