Ten przepis jest stworzony przez Angelikę, która właśnie stała się częścią społeczności Leśne Skarby. Tarty na wytrawno są bardzo fajnym pomysłem na obiad lub kolację. Zapraszamy Was do spróbowania tej z kurkami
Składniki:
Kruche ciasto ziołowe:
- 200 g pszennej mąki
- szczypta soli
- 150 g masła
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka mixu suszonych ziół oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
- Lub 2 łyżki świeżych ziół
Nadzienie:
- 250 g kurek
- 100 g sera bursztyn
- 2 jajka
- 1 opakowanie sera ricotta
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w misce lub na stolnicy, wyrabiamy kilka minut a następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Ciasto, po wyjęciu z lodówki cienko wałkujemy na placek większy niż średnica formy na tartę, wykładamy nim formę.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
- Spód do tarty pieczemy przez ok 25 minut na lekko złoty kolor.
- Wyjmujemy z piekarnika.
- Jajka miksujemy z ricottą i 200 g kurek na gładką masę.
- Dodajemy sól, pieprz i dużo natki pietruszki.
- Masę jajeczną wykładamy na ciasto, na wierzch układamy 50 g kurek i całość posypujemy startym serem bursztyn i natką pietruszki.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 25 minut.
Świetnie smakuje serwowana z dipem czosnkowym lub chrzanowym.
Smacznego !