Tarta kurkowa z pietruszką i serem bursztyn

Ten przepis jest stworzony przez Angelikę, która właśnie stała się częścią społeczności Leśne Skarby. Tarty na wytrawno są bardzo fajnym pomysłem na obiad lub kolację. Zapraszamy Was do spróbowania tej z kurkami

Składniki:
Kruche ciasto ziołowe:

  • 200 g pszennej mąki
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka mixu suszonych ziół oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
  • Lub 2 łyżki świeżych ziół

Nadzienie:

  • 250 g kurek
  • 100 g sera bursztyn
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie sera ricotta
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w misce lub na stolnicy, wyrabiamy kilka minut a następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Ciasto, po wyjęciu z lodówki cienko wałkujemy na placek większy niż średnica formy na tartę, wykładamy nim formę.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
  4. Spód do tarty pieczemy przez ok 25 minut na lekko złoty kolor.
  5. Wyjmujemy z piekarnika.
  6. Jajka miksujemy z ricottą i 200 g kurek na gładką masę.
  7. Dodajemy sól, pieprz i dużo natki pietruszki.
  8. Masę jajeczną wykładamy na ciasto, na wierzch układamy 50 g kurek i całość posypujemy startym serem bursztyn i natką pietruszki.
  9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 25 minut.

Świetnie smakuje serwowana z dipem czosnkowym lub chrzanowym.

 

Smacznego !

 

 

 

 

 

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>