Przepis przygotowany przez szefa kuchni z restauracji Bistro Dobra Zmiana. Sycący makaron sprawdzi się w sam raz na nadchodzącą jesień. Aromatyczne połączenie składników sprawi, że danie to będzie stale gościć na Waszych stołach. Spróbujcie sami aby się przekonać.
Składniki:
- 3 jaja
- 70g tartego parmezanu
- 80g wędzonego boczku
- 50g cebuli
- pól ząbka czosnku
- 70g kurek leśne skarby
- łyżka masła
- makaron penne
- 2 jaja gotujemy w 62*C przez 1 godzinę.
- Boczek kroimy w słupki i smażymy na patelni.
- Kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i kurki leśne skarby.
- Z ugotowanych jaj usuwamy białko. Jedno żółtko mieszamy z parmezanem i pozostałym jajem w dużej misce.
- Ugotowany makaron wrzucamy do boczku i grzybów i dodajemy masło.
- Mieszamy i przekładamy do miski z jajkami.
- Całośc delikatnie ogrzewamy w kąpieli wodnej.
- Tak przygotwany makaron układamy na talerzu, posypujemy jeszcze parmezanem, pozostałe żółtko układamy na środku,
- Dekorujemy kurkami leśne skarby.
Smacznego !