Penne carbonara

Przepis przygotowany przez szefa kuchni z restauracji Bistro Dobra Zmiana. Sycący makaron sprawdzi się w sam raz na nadchodzącą jesień. Aromatyczne połączenie składników sprawi, że danie to będzie stale gościć na Waszych stołach. Spróbujcie sami aby się przekonać.

Składniki:

  • 3 jaja
  • 70g tartego parmezanu
  • 80g wędzonego boczku
  • 50g cebuli
  • pól ząbka czosnku
  • 70g kurek leśne skarby
  • łyżka masła
  • makaron penne
  1. 2 jaja gotujemy w 62*C przez 1 godzinę.
  2. Boczek kroimy w słupki i smażymy na patelni.
  3. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i kurki leśne skarby.
  4. Z ugotowanych jaj usuwamy białko. Jedno żółtko mieszamy z parmezanem i pozostałym jajem w dużej misce.
  5. Ugotowany makaron wrzucamy do boczku i grzybów i dodajemy masło.
  6. Mieszamy i przekładamy do miski z jajkami.
  7. Całośc delikatnie ogrzewamy w kąpieli wodnej.
  8. Tak przygotwany makaron układamy na talerzu, posypujemy jeszcze parmezanem, pozostałe żółtko układamy na środku,
  9. Dekorujemy kurkami leśne skarby.

Smacznego !

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>