Jesienna zapiekanka ziemniaczana z kurkami

Pogoda już coraz bardziej zbliża się do jesiennej, lato się kończy a my przedstawiamy Wam pierwszy przepis przygotowany przez Panią Agatę autorkę bloga Kulinarne przygody Gatity. Taka zapiekanka rozgrzeje i nasyci każdego łakomczucha oraz doda energii. Mamy nadzieję, że spróbujecie ją przygotować.

Składniki:

  • 1200 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sklarowane masło do smażenia
  • 100 g surowego boczku wędzonego w plastrach
  • 850 g kurek w zalewie naturalnej Leśne skarby
  • 2 jajka
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Kurki przekładamy na sitko i odstawiamy do odcieknięcia.
  2. Cebulę i czosnek obieramy  i kroimy w  drobną kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym maśle na patelni. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy do nich odsączone kurki i chwilę wszystko razem przesmażamy.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Obgotowujemy je przez 5 minut w posolonej wodzie, a następnie odcedzamy.
  4. Miseczki do zapiekania wykładamy plasterkami boczku. Następnie układamy w nich ziemniaki na przemian z kurkami. Każda warstwę delikatnie solimy i pieprzymy.
  5. W misce dokładnie mieszamy jajka, śmietanę i tymianek. Powstałą masą zalewamy miseczki. Na wierzchu układamy porwane kawałki mozzarelli.
  6. Foremki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby zapiekanka nabrała pięknego złocistego koloru.

Smacznego !

 

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>