Pogoda już coraz bardziej zbliża się do jesiennej, lato się kończy a my przedstawiamy Wam pierwszy przepis przygotowany przez Panią Agatę autorkę bloga Kulinarne przygody Gatity. Taka zapiekanka rozgrzeje i nasyci każdego łakomczucha oraz doda energii. Mamy nadzieję, że spróbujecie ją przygotować.
Składniki:
- 1200 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sklarowane masło do smażenia
- 100 g surowego boczku wędzonego w plastrach
- 850 g kurek w zalewie naturalnej Leśne skarby
- 2 jajka
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 1/2 kulki mozzarelli
- tymianek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Kurki przekładamy na sitko i odstawiamy do odcieknięcia.
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym maśle na patelni. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy do nich odsączone kurki i chwilę wszystko razem przesmażamy.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Obgotowujemy je przez 5 minut w posolonej wodzie, a następnie odcedzamy.
- Miseczki do zapiekania wykładamy plasterkami boczku. Następnie układamy w nich ziemniaki na przemian z kurkami. Każda warstwę delikatnie solimy i pieprzymy.
- W misce dokładnie mieszamy jajka, śmietanę i tymianek. Powstałą masą zalewamy miseczki. Na wierzchu układamy porwane kawałki mozzarelli.
- Foremki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby zapiekanka nabrała pięknego złocistego koloru.
Smacznego !