Składniki:
- 500 polędwiczki wieprzowej
- 300 gram mrożonych grzybów Leśne skarby
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 duża cebula
- świeże zioła po 3 gałązki tj. tymianek i rozmaryn
- 1/2 główki polskiego czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- oliwa do zamarynowania polędwiczki
- 1 łyżka masła
- 200 gram makaronu spaghetti
- 1 łyżka pudru z suszonych grzybów
Przygotowanie:
- Polędwiczkę marynujemy w oliwie, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego, rozmarynie, tymianku oraz w kilku ząbkach czosnku przez co najmniej 2 godziny.
- Mrożone grzyby wrzucamy na wrzątek, gotujemy do miękkości. Odsączamy. Cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy w kostkę. Grzyby i cebulę, czosnek podsmażamy. Zalewamy około 300 ml wody, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie, świeży tymianek i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do miksera lub blendujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Sos doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietanką.
- Gotujemy makaron spaghetti al dente, czas gotowania wynosi 8-10 w zależności od marki makaronu jaki użyjecie.
- Zamarynowaną polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony na rumiano. Zdejmujemy z ognia, najlepiej przełożyć na deskę do krojenia na ok. 15 minut by odpoczęła.
- Po tym czasie kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Układamy na tej samej patelni na której była smażona uprzednio polędwiczka i smażymy po kilka minut z każdej strony.
- Polędwiczkę podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz całość wykańczamy pudrem z suszonych grzybów oraz dekorujemy świeżymi ziołami.
Smacznego !