Kto tęskni za smakami lata ? My mamy na to rozwiązanie, pyszne tiramisu z jagodami które smakują latem.
Składniki:
- 250 ml zaparzonej mocnej kawy
- 50 ml likieru Sheridan’s
- 1 puszka jagód w syropie Leśne Skarby
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 100 g malutkich biszkoptów
- Puder z suszonych jagód
Przygotowanie:
- Zaparzamy kawę, wlewamy do miseczki, mieszamy z likierem i studzimy.
- Żółtka wkładamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na dużych obrotach. Żółtka powinny zmienić kolor i konsystencje na puszystą i jasną masę. Czas ubijania około 8 minut.
- Zmniejszamy obroty dodając stopniowo po 1 łyżce ser mascarpone.
- Biszkopty maczamy w kawie i układamy na dnie pucharków.
- Z jagód odsączamy syrop, a owoce miksujemy.
- Na biszkopty nakładamy połowę kremu, oraz połowę zmiksowanych jagód. Układamy drugą warstwę biszkoptów i kremu.
- Wstawiamy do lodówki na około 2 – 3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem wierzch posypujemy pudrem z suszonych jagód.