Dorsz z sosem borowikowym

 

Jesienne przepisy mają to do siebie, że zapach w trakcie przygotowania bardzo współgra z ciemnymi wieczorami i pochmurnymi dniami. Dzisiejszy przepis nie wymaga wiele pracy i czasu a zdecydowanie zadowoli Waszych najbliższych. Przepis przygotowany przez Panią Agatę z bloga Kulinarne przygody Gatity

Składniki:

  • 800g filetów z dorsza atlantydzkiego bez skóry
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • olej

Sos borowikowy:

  • 500g mrożonych borowików całych Leśne Skarby
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • olej

Wykonanie:

  1. Mrożone borowiki wyjmujemy z zamrażarki i odstawiamy do odmrożenia. Gdy będą miękkie odcinamy trzonki. Do sosu wykorzystamy same kapelusze pokrojone w grube paski, a odkrojone nóżki możemy użyć do przygotowania wywaru lub zupy grzybowej. Natomiast jeśli chcecie zaoszczędzić czas, do przepisu można wykorzystać same mrożone kapelusze Leśne Skarby.
  2. Filety układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 25min w piekarniku do 180 St. C.
  3. W międzyczasie możemy przygotować sos. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni.
  4. Do garnka wlewamy wino, dodajemy cebulkę i wrzucamy rozmrożone, pokrojone kapelusze.
  5. Na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania i gdy odparuje alkohol dodajemy śmietanę.
  6. Gotujemy przez 20 minut bez przykrycia, raz na jakiś czas mieszając, aby sos się nie przypalił.
  7. Pod koniec dodajemy przyprawy i koperek, po czym dokładnie mieszamy.
  8. Upieczoną rybę polewamy sosem i od razu podajemy.

Smacznego !

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>