Jesienne przepisy mają to do siebie, że zapach w trakcie przygotowania bardzo współgra z ciemnymi wieczorami i pochmurnymi dniami. Dzisiejszy przepis nie wymaga wiele pracy i czasu a zdecydowanie zadowoli Waszych najbliższych. Przepis przygotowany przez Panią Agatę z bloga Kulinarne przygody Gatity
Składniki:
- 800g filetów z dorsza atlantydzkiego bez skóry
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- olej
Sos borowikowy:
- 500g mrożonych borowików całych Leśne Skarby
- 1 cebula
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
- olej
Wykonanie:
- Mrożone borowiki wyjmujemy z zamrażarki i odstawiamy do odmrożenia. Gdy będą miękkie odcinamy trzonki. Do sosu wykorzystamy same kapelusze pokrojone w grube paski, a odkrojone nóżki możemy użyć do przygotowania wywaru lub zupy grzybowej. Natomiast jeśli chcecie zaoszczędzić czas, do przepisu można wykorzystać same mrożone kapelusze Leśne Skarby.
- Filety układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 25min w piekarniku do 180 St. C.
- W międzyczasie możemy przygotować sos. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni.
- Do garnka wlewamy wino, dodajemy cebulkę i wrzucamy rozmrożone, pokrojone kapelusze.
- Na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania i gdy odparuje alkohol dodajemy śmietanę.
- Gotujemy przez 20 minut bez przykrycia, raz na jakiś czas mieszając, aby sos się nie przypalił.
- Pod koniec dodajemy przyprawy i koperek, po czym dokładnie mieszamy.
- Upieczoną rybę polewamy sosem i od razu podajemy.
Smacznego !