Nadziewane roladki ze schabu w borowikowym sosie

Grzyby w połączeniu z mięsem tworzą pyszne dania, tym razem mamy dla Was nadziewane roladki w sosie borowikowym. Taki obiad spełni oczekiwanie nawet tych najbardziej wymagających. Przepis przygotowała nam Pani Magdalena z bloga Słodkie Okruszki.

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 80 g suszonych podgrzybków Leśne Skarby
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • około 4 łyżek śmietanki 30%
  • 3 szczypty słodkiej czerwonej papryki
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu (patrz uwagi na końcu)

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby przekładamy do garnka i zalewamy wodą (woda ma przykryć nasze grzyby), odstawiamy na minimum 30 minut do namoczenia. Po tym czasie gotujemy całość przez około godzinę.
  2. Wyciągamy około 1/3 suszonych grzybów i drobno je siekamy.  Obieramy cebulę i również drobno ją siekamy.
  3. W rondlu na łyżce masła podsmażamy posiekane grzyby i pół posiekanej cebuli. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, solą i szczyptą słodkiej czerwonej papryki. Tak powstały farsz przekładamy do miseczki.
  4. Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety i doprawiamy z jednej świeżo mielonym pieprzem i solą.
  5. Na każdy kotlet nakładamy nasz farsz. Kotlety zwijamy w roladki. Aby nasze schabowe roladki się nie rozpadały spinamy je wykałaczkami.
  6. Każdą roladkę najpierw obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  7. Obsmażamy roladki na maśle.
  8. Następnie dodajemy pozostałe grzyby (można je wcześniej drobniej posiekać) wraz z wywarem, w którym się gotowały.
  9. Całość doprawiamy pieprzem, solą i słodką czerwoną papryką. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. W razie potrzeby można w trakcie dodać niewielką ilość wody. Pod koniec dodajemy słodką śmietankę 30%, jeszcze chwilę dusimy i próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Smacznego !

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>