Krokiety z podgrzybkami

Wersja wegetariańska klasycznych krokietów, z pysznym i aromatycznym nadzieniem grzybowym. Mamy nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu.

Naleśniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 230 ml mleka,
  • 200 ml wody,
  • 3-4 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli
  1. Całość miksujemy i możemy smażyć naleśniki (na suchej patelni)

Farsz:

  • 500-700 g kapusty kiszonej
  • opakowanie grzybów suszonych Leśne Skarby,
  • 1 cebula,
  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • szklanka bulionu
  1. Grzyby namaczamy tak, aby zrobiły się miękkie.
  2. Kapustę gotujemy również do momentu zmięknięcia.
  3. Cebulę smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru, dodajemy namoczone (posiekane) grzyby, i smażymy przez ok. 5-6 minut.
  4. Dodajemy kapustę zalewamy odrobiną bulionu i pozwalamy mu odparować. Solimy i przyprawiamy wg. własnych potrzeb
Krokiety:
  • 2 jajka,
  • bułka tarta
  1. Na naleśniki rozkładamy farsz, zawijamy w ruloniki/roladki, maczamy w rozbełtanym jajku, panierce i smażymy na tłuszczu sięgającym do połowy krokieta do uzyskania złotego koloru (z obu stron)
Smacznego !

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz