Wersja wegetariańska klasycznych krokietów, z pysznym i aromatycznym nadzieniem grzybowym. Mamy nadzieję, że ten przepis przypadnie Wam do gustu.
Naleśniki:
- 450 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 230 ml mleka,
- 200 ml wody,
- 3-4 łyżki roztopionego masła,
- szczypta soli
- Całość miksujemy i możemy smażyć naleśniki (na suchej patelni)
Farsz:
- 500-700 g kapusty kiszonej
- opakowanie grzybów suszonych Leśne Skarby,
- 1 cebula,
- szczypta soli,
- świeżo zmielony pieprz,
- szklanka bulionu
- Grzyby namaczamy tak, aby zrobiły się miękkie.
- Kapustę gotujemy również do momentu zmięknięcia.
- Cebulę smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru, dodajemy namoczone (posiekane) grzyby, i smażymy przez ok. 5-6 minut.
- Dodajemy kapustę zalewamy odrobiną bulionu i pozwalamy mu odparować. Solimy i przyprawiamy wg. własnych potrzeb
Krokiety:
- 2 jajka,
- bułka tarta
- Na naleśniki rozkładamy farsz, zawijamy w ruloniki/roladki, maczamy w rozbełtanym jajku, panierce i smażymy na tłuszczu sięgającym do połowy krokieta do uzyskania złotego koloru (z obu stron)
Smacznego !