Koniec czerwca, początek lipca 2017 rozpoczyna się sezon na kurki. Z niecierpliwością, co roku czekamy na znak, że świeże grzyby pojawiały się w naszych okolicznych lasach. Oczywiście nasze produkty dostępne są cały rok. Jednak, gdy jest sezon na grzyby korzystamy w pełni z dobrodziejstw natury.
Dzisiaj na tapetę idą kurki! Co można z nich przyrządzić?! Pyszne sosy, aromatyczne zupy, czy nawet dodać do jajecznicy. U nas natomiast znajdziecie przepis od Pani Doroty G. z Nowego Sącza na pierogi z kurkami. Aromatyczne, delikatne zachowujące swój intensywny wyjątkowy smak. Farsz to połączenie kurek z zieloną cebulką (szczypiorem) i przyprawami. Niby niewiele, ale efekt wyśmienity.
Warto spróbować!
Składniki farsz:
- 700 g kurki
- 2 wiązki zielonej cebulki (szczypioru)
- sól
- pieprz
- własna „Vegeta”
- bulion
- masło klarowane
Składniki ciasto (48 sztuk):
- 560 mąka pszenna plus porcja do posypania
- 250 ml ciepła woda
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie farszu:
- Oczyszczamy kurki ( solimy i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na chwilę w sitku).
- Masło klarowane roztapiamy na patelni.
- Dodajemy pokrojone kurki i smażymy ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Drobno kroimy zieloną cebulkę (szczypior) i dodajmy do grzybów.
- Doprawiamy pieprzem (ziarenka pieprzu rozdrabniamy w moździerzu), solą himalajską, własną Vegetą i odrobiną bulionu do smaku.
- Dusimy pod przykryciem kilka minut.
- Gotowe
Przygotowanie ciasta (porcje także na Thermomix):
- Mąkę przesiać na stolnice bądź miejsce gdzie będziemy wyrabiać ciasto.
- Dodać wodę, jajko i olej.
- Zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy.
- Oddzielić część ciasta do rozwałkowania, a resztę przykryć pod szklaną miseczką.
- Na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować ciasto na grubość około 2-3 mm i wyciąć kołka ( szklanką).
- Delikatnie w palcach rozciągnąć wycięte kółka, nałożyć około łyżeczkę naszego farszu, składać na pół i zlepić dokładnie brzegi. Można dekoracyjnie.
- Układać pierogi na ściereczce.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy będzie wrzało wrzucić część pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień (zależy od kuchenki) i gotujemy pod przykryciem około 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. W tym samym czasie, roztapiamy masło klarowane, dodajemy drobno pokrojoną zieloną cebulkę (szczypior), podsmażamy. Po wyciągnięciu ugotowanych pierogów, polewamy masłem z szczypiorem.
Proste, pyszne i aromatyczne. Uczta dla podniebienia. Smacznego.
Wyśmienite pierogi można przygotować także z mrożonych kurek Leśne Skarby