Za co kochamy kurki?
Za ich smak i aromat jaki dodają do potraw. Zaprzyjaźniona restauracja Paleta Smaków mieszcząca się przu ulicy Waszyngtona 24a w Białymstoku przekazała nam proste i szybkie przepisy na wykorzystanie tych grzybków do dań. Także do roboty, bo to prawdziwa uczta dla smakoszy kurek.
Kurki w sosie śmietanowym
Składniki:
- 300g kurek swieże/ mrożone kurki Leśne Skarby
- śmietana np. Łaciata 18%
- sól
- rozmaryn
Przygotowanie:
- Podsmażyć kurki na masełku do odparowania wody.
- Przyprawiamy solą i rozmarynem do smaku.
- Gotowe 🙂
Kurki z boczkiem
Składniki:
- 300g kurek swieżych/ mrożone kurki Leśne Skarby
- boczek
- cebula
- sól
Przygotowanie:
- Podsmażamy cebulę pokrojoną wcześniej w kostkę.
- Dodajemy nasze kurki i smażymy do odparowania wody.
- Solimy do smaku.
- W tym samym czasie smażymy bekon na chrupiąco.
- Po usmażeniu bekon układamy na kurkach.
- Gotowe 🙂
Tagiatelle z kurkami
Składniki:
- 150g makaronu
- 200g kurek swieżych/ mrożone kurki Leśne Skarby
- czosnek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kurki podsmażamy na maśle i dodajemy czosnek
- Po odparowaniu wody dodajemy natkę pietruszki
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
- W tym samym czasie gotujemy makaron al dente
- Łączymy makaron z kukrami i dekorujemy pietruszką
- Gotowe 🙂
Życzymy smacznego. A po kurki zapraszamy na www.lesneskarby.pl . Koniecznie dajcie nam znać jak smakowało 🙂 Czekamy na Wasze opinie.