Blog Kulinarne Skarby to podróż po niezapomnianych smakach Leśnych Skarbów. Aromatyczna zupa z borowików to przepis specjalny dla naszych czytelników od Damiana Sasinowskiego – Szefa Kuchni Hotelu Supraśl. Zupa o głębokim smaku dzięki przepysznemu bulionowi polecana na specjalne okazje, albo zimne wieczory. Prawdziwa gratka dla Smakoszy grzybów.
Składniki na bulion grzybowy:
- 2 marchewki
- 1 seler
- 2 pietruszki
- 400g suszonych borowików
- liść ziele angielskie po 3 szt.
Przygotowanie bulionu:
- Wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
- Na koniec przecedzamy bulion przez gazę.
- Gotowe
Składniki na zupę:
- kapelusz borowika świeży ,mrożony bądź sterylizowany Leśne Skarby 400-500g
- ziemniak 300g
- marchew 300g
- pietruszka korzeń 200g
- seler 200g
- cebula 50g
- por 50g
- czosnek 1 ząbek
- masło 100g
- liść laurowy 3 szt.
- ziele angielskie 3 szt.
- białe wino 100ml
- bulion z suszonych grzybów 500ml
- bulion drobiowy 1L
- śmietana 18% 4 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie zupy:
- W garnku rozgrzewamy masło 50g i dodajemy pocięte w pióra por, czosnek i cebulę.
- Po przysmażeniu owych produktów dodajemy pokrojone w słupki resztę warzyw i krótką chwilę smażymy razem.
- Następnie wlewamy oba buliony (drobiowy i grzybowy).
- Dodajemy do zupy ziemniaki pokrojone wcześniej w kostkę i gotujemy wszystko do ich miękkości.
- Na osobnej patelni rozgrzewamy resztę masła po czym dodajemy kapelusze borowika i smażymy aż się zrumienią.
- Przysmażone kapelusze dodajemy do zupy.
- Patelnie odstawiamy na ogień i deglasujemy ja winem, gdy wino zacznie się gotować wlewamy cały smak do zupy.
- Gotujemy wszystko jeszcze około 5 min.
- Gotową już zupę podajemy w talerzu z łyżeczka śmietany posypujemy koperkiem i gotowe
Życzymy smacznego. A po borowiki zapraszamy na www.lesneskarby.pl . Koniecznie dajcie nam znać jak smakowało Czekamy na Wasze opinie.