Witajcie!
Dziś przedstawiamy Wam kolejny konkursowy przepis! Pani Justyna zaskoczyła nas swoim przygotowaniem przepysznej sałatki! sprawdźcie sami 🙂
Sałatka z marynowanymi podgrzybkami, rukolą, śledzikiem, czerwoną cebulą, buraczkami i pestkami słonecznika podana na grzybowym placuszku muśniętym majonezem z dodatkiem kolorowego pieprzu. To wyjątkowe danie, które zachwyca swoim smakiem i niebanalnym wyglądem.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ
- duża garść rukoli
- 2-3 filety śledziowe a’la Matjas w oleju
- 1 duży ugotowany lub upieczony burak
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 czerwona cebula
- 1 słoiczek podgrzybków LEŚNE SKARBY (300 ml)
- 2 łyżki ekologicznego majonezu (świeżo mielony pieprz kolorowy)
- olej lniany lub rzepakowy
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI
(NA 4 DUŻE PLACKI)
- 2 jajka
- 200 g śmietany 22%
- 8 łyżek mąki pszennej
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 duże garści suszonych grzybów LEŚNE SKARBY
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Przygotowujemy placuszki. Suszone grzybki moczymy przez około 30 min w ciepłej wodzie. Wywar zachowujemy do innego dania np. zupy grzybowej. Grzybki odcedzamy i wysuszamy. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, a całość doprawiamy pieprzem i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć półpłynną konsystencję (niezbyt rzadką i niebyt gęstą). Dodajemy do niego suszone grzybki, a następnie smażymy placuszki na rozgrzanym oleju, aż osiągną złocisty kolor z obydwu stron (łącznie około 6-8 min). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy i odstawimy do wystygnięcia.
- Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na stosunkowo cienkie paseczki.
- Z buraczków wykrawamy kółeczka, które kroimy na połówki.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Podgrzybki wyjmujemy z zalewy, osuszamy, a większe okazy kroimy na połówki lub ćwiartki.
- Rukolę skrapiamy olejem lnianym, lekko solimy i pieprzymy. Placuszki smarujemy majonezem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym, a następnie wykładamy naprzemiennie śledzika, cebulę, buraczki i podgrzybki. Całość posypujemy pestkami słonecznika.