Sałatka z marynowanymi podgrzybkami

Witajcie!
Dziś przedstawiamy Wam kolejny konkursowy przepis! Pani Justyna zaskoczyła nas swoim przygotowaniem przepysznej sałatki! sprawdźcie sami 🙂

Sałatka z marynowanymi podgrzybkami, rukolą, śledzikiem, czerwoną cebulą, buraczkami i pestkami słonecznika podana na grzybowym placuszku muśniętym majonezem z dodatkiem kolorowego pieprzu. To wyjątkowe danie, które zachwyca swoim smakiem i niebanalnym wyglądem.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ

  • duża garść rukoli
  • 2-3 filety śledziowe a’la Matjas w oleju
  • 1 duży ugotowany lub upieczony burak
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 czerwona cebula
  • 1 słoiczek podgrzybków LEŚNE SKARBY (300 ml)
  •  2 łyżki ekologicznego majonezu (świeżo mielony pieprz kolorowy)
  • olej lniany lub rzepakowy
  • sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI
(NA 4 DUŻE PLACKI)

  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 22%
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 duże garści suszonych grzybów LEŚNE SKARBY
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotowujemy placuszki. Suszone grzybki moczymy przez około 30 min w ciepłej wodzie. Wywar zachowujemy do innego dania np. zupy grzybowej. Grzybki odcedzamy i wysuszamy. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, a całość doprawiamy pieprzem i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć półpłynną konsystencję (niezbyt rzadką i niebyt gęstą). Dodajemy do niego suszone grzybki, a następnie smażymy placuszki na rozgrzanym oleju, aż osiągną złocisty kolor z obydwu stron (łącznie około 6-8 min). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy i odstawimy do wystygnięcia.
  2. Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na stosunkowo cienkie paseczki.
  3. Z buraczków wykrawamy kółeczka, które kroimy na połówki.
  4. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  5. Cebulę kroimy w piórka.
  6. Podgrzybki wyjmujemy z zalewy, osuszamy, a większe okazy kroimy na połówki lub ćwiartki.
  7. Rukolę skrapiamy olejem lnianym, lekko solimy i pieprzymy. Placuszki smarujemy majonezem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym, a następnie wykładamy naprzemiennie śledzika, cebulę, buraczki i podgrzybki. Całość posypujemy pestkami słonecznika.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz