SPAGHETTI NALEŚNIKOWE Z SOSEM GRZYBOWYM

Witajcie,
dziś przedstawiamy kolejny przepis  wyróżniony w naszym grudniowym konkursie 🙂
Spaghetti naleśnikowe Pani Sandry! Jesteśmy zachwyceni kreatywnością. Kto by pomyślał o takim makaronie? 🙂
Łapcie przepis i twórzcie w swoich domach :

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
• 1 szklanka mąki pszennej.
• 1 jajko
• 1 i 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
• szczypta soli
• masło lub olej

SKŁADNIKI NA SOS GRZYBOWY:
• 1 małe opakowanie mascarpone (250g)
• 1 mała śmietana 18%
• 20g grzybów suszonych „Leśne skarby” (podgrzybki i borowiki)
• 5 sztuk suszonych pomidorów w oleju
• 1 mała cebula
• Olej do smażenia
• Sól, pieprz, sos sojowy

NALEŚNIKI:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, wodę i sól.
Zmiksować na gładkie ciasto.
Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Wystudzić naleśniki.
Zwijać pojedynczo w rulony i ciąć w plastry, tak aby powstały wstążki.

SOS:
Grzyby namoczyć na godzinę w letniej wodzie.
Następnie odgotować je w wodzie, w której się moczyły, odcedzić.
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni.
Dodać do niej pokrojone w paseczki grzyby i pomidory suszone.
Smażyć przez chwilę, dodać mascarpone i śmietanę.
Wszystko wymieszać i smażyć aż sos stworzy jednolitą masę.
Doprawić solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego.

Gotowy sos wykładać na wcześniej przygotowane spaghetti naleśnikowe.

SMACZNEGO! 🙂

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz