Beza z owocami w syropie Leśne Skarby

Maj rozpoczynamy na słodko!
Niebawem pojawią się na targach świeże i pachnące sezonowe owoce. Przed tym czasem pokusiliśmy się o skorzystanie z naszych owoców w syropie Leśne Skarby. To idealna baza do ciast i deserów, ale także do wytrawnych potraw 🙂 Na początek słonecznego maja przekazujemy Wam przepis Pani Magdy na bezę z owocami.

SKŁADNIKI
> 5 jaj(białek)
> szklanka drobnego cukru
> łyżka soku z cytryny
> łyżeczka mąki ziemniaczanej
> 300 ml śmietany 30%
> owoce w syropie Leśne Skarby
> mięta
> cukier puder

PRZYGOTOWANIE
1. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając,
powinna powstać sztywna piana. Na koniec dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną już na niskich
obrotach.

2. Na blaszce układamy papier do pieczenia, wykładamy na niego sztywną pianę i formujemy coś na
kształt kopca. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i po 10 minutach zmniejszamy temperaturę
do 130 stopni i pieczemy kolejne 90 min.

3. Na wystudzoną bezę wykładamy ubitą śmietanę, na nią odsączone owoce z syropu, liście mięty
i dużo cukru pudru.

Życzymy smacznego!! 🙂

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz