Tatar z bawety z chipsami z topinamburu i marynowanymi borowikami Leśne Skarby

Składniki na 80 porcji degustacyjnych

– Baweta 4 kg
– Szalotka 500g
– Olej rzepakowy 200 ml
– Sambal 3 łyżki
– Sos sojowy 5 łyżek
– Sól, pieprz
– 200g topinamburu
– Kilka pokrojonych w kostkę ulubionych grzybów marynowanych Leśne Skarby – My wybraliśmy borowiki.
– Olej rzepakowy 500 ml (do chipsów)

PRZEPIS

Bawetę drobno siekamy, dodajemy do niej pokrojone w drobną kostkę borowiki, szalotkę, sambal, olej i sos sojowy.
Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Topinambur dokładnie myjemy, następnie za pomocą mandoliny tniemy topinambur w cienkie plasterki.
Rozgrzewamy olej w garnku do temperatury ok. 150 stopni Celsjusza i smażymy w nim chipsy.
Po uzyskaniu złotego koloru, odsączamy je na papierze.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz