Zupa borowikowa ze Skreiem i świeżymi ziołami (fusion polsko – norweski) 

 

Składniki dla 4 osób

  • 350g fileta Skrei
  • 200g kapeluszy borowika
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 150g marchwi
  • 150g selera
  • 100g korzenia pietruszki
  • 250g ziemniaków
  • 3 listki laurowe
  • Kilka gałązek świeżego majeranku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 50g świeżego szczypioru
  • Sól, cukier, pieprz, sok z cytryn do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia

 

Sposób przygotowania

  1. Warzywa obrać i umyć. Podzielić w równą kostkę lub cząstki wielkości ok 2 cm. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  2. W rondlu rozgrzać masło i lekko zrumienić pocięte warzywa, dodać kapelusze borowików. Czosnek dodać na końcu aby uniknąć przypalenia – nawet delikatnie przypalony zmieni mocno niekorzystnie aromat zupy.
  3. Dodać ok 1,3l wody, liść laurowy i ziele angielskie i wolno gotować ok 35 minut pod przykryciem.

TIP:

Doprawić zupę do smaku pamiętając, aby była wyraźna. Nawet lekko przesolona będzie pyszna, ponieważ dodamy świeżą rybę która wchłonie dużo smaku.

 

  1. Fileta dorsza oczyścić – oskrobać, jeśli potrzeba, pokroić w 1-2 cm plastry.
  2. Doprawiona zupę podgrzewamy mocno, ale nie zagotowujemy!
  3. Dodajemy plastry surowej ryby, przykrywamy. Wolno gotujemy kolejne 3 minuty i całość odstawiamy z grzania na ok 8 minut.
  4. Na koniec dodajemy drobno posiekany szczypior i opcjonalnie sok z cytryn. Można dodać kwaśną śmietanę lub inne zioła.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>