Składniki:
Płat śledzia matjas
mleko
woda
ziele angielskie
liść laurowy
Moczymy płaty śledzia w mieszance podanych składników przez 2-3 godziny, w zależności od poziomu zasolenia ryby.
Majonez
2 żółtka
20 g musztardy
10ml octu
1 cytryna
400 ml oleju rzepakowego
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cytrynę sparzyć we wrzątku i zetrzeć skórkę.
Żółtka napowietrzyć lekko z musztardą, octem i przyprawami, postawić miskę na kąpiel wodną, kiedy żółtka się podgrzeja,
powoli wlewać olej, na sam koniec wlać sok z 1 cytryny, startą skórkę i jeżeli konsystencja będzie za luźna wlewać dalej olej.
Tłuczone ziemniaczki z marynowanymi podgrzybkami
100g ugotowanych ziemniaków
20g majonezu
30g podgrzybków marynowanych Leśne Skarby
sól, pieprz
Podgrzybki pokroić w cząstki, wymieszać dokładnie z majonezem, i ziemniakami, doprawić do smaku.
Chałka:
450g mąki pszennej
100ml ciepłego mleka
100ml ciepłej wody
15g drożdży
1 jajko
2 łyżki masła roztopionego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Drożdże wymieszaść z cukrem, 2 łyżkami wody i ciepłym mlekiem(max 40°C) zostawić na 15min, potem resztę mąki przesiać, dodać sól roztrzepane jajko ciepłą wodę, masło i zaczyn drożdżowy,
wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, z ciasto formujemy bułeczki po 40g, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Pieczemy 180°C 30min
Gdy śledź będzie już odpowiednio wymoczony, osączamy go z płynu i lekko przyprawiamy białym pieprzem.
Ziemniaki układamy na talerzu a na nich podajemy śledzia, drugą porcję ziemniaków układamy obok i umieszczamy na nich przeciętą na pół i podpieczoną bułeczkę z chałki.
Z majonezu robimy kilka kropek na talerzu i układamy na nich parę ładniejszych marynowanych podgrzybków. Dla lepszego efektu możemy posypać talerz popiołem z pora spalonego na patelni.
Doda on ciekawej goryczki do naszej przystawki.
Smacznego!