Naleśniki zapiekane nadziewane podgrzybkami ze Skreiem i sałatka z pikli 

Składniki dla 4 osób

Naleśniki:

2 jaja

1szkl mąki tortowej

150ml wody gazowanej

100ml mleka

Szczypta soli

Olej do smażenia

Bechamel

500ml mleka

2 łyżki masła

2 łyżki maki pszennej

Sól, gałka muszkatołowa do smaku

Nadzienie

400g fileta dorsza Skrei

400g podgrzybków całych Leśne Skarby

1 mała cebula

Olej do smażenia

Sałatka z pikli

1 słoiczek marynowanych podgrzybków Leśne Skarby -300ml

2 marchewki

1 mały pęczek rzodkiewki

2 listki laurowe

Kilka ziaren ziela angielskiego

1 kalarepa

200ml białego octu winnego

150g cukru

500ml wody

Sposób przygotowania

Bechamel: Mleko podgrzać w rondlu. W drugim rondlu rozpuścić masło i połączyć z mąką w gładką masę, którą następnie należy rozprowadzić gorącym mlekiem i doprawić do smaku sola i gałką.

TIP: Zarówno połączenie i zasmażenie mąki na maśle jak i połączenie zasmażki z mlekiem powinno wykonać bardzo energicznie, aby nie powstały grudki w gotowym bechamelu. Doprawiony sos odstawić.

Naleśniki: Jaja wybić do wysokiego naczynia, połączyć z mąką, mlekiem oraz dodać wodę gazowaną do konsystencji zbliżonej do konsystencji śmietany. Na końcu dodać szczyptę soli. Ciasto wylewać na gorąca patelnię o średnicy ok 28 cm z odrobina oleju. Smażyć z obu stron.

Pikle:

Warzywa umyć, obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki przy pomocy szatkownicy lub wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.  Podgrzybki pokroić dowolnie.

W rondlu zagotować wodę z octem i cukrem z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Odstawić do wystygnięcia. Powinna być wyraźnie słodko – kwaśna. Pokrojone warzywa zalać zalewą i odstawić do wystygnięcia na minimum 1 godzinę.

Całość odcedzić, połączyć z podgrzybkami.

Nadzienie: Podgrzybki lekko rozmrozić, pokroić w ćwiartki i podsmażyć z siekaną cebulą na oleju. Doprawić lekko solą i pieprzem. Fileta ryby pokroić w cieńkie słupki lub cząstki. Połączyć z grzybami i 2-3 łyżkami bechamelu. Całość doprawić szczypta soli i pieprzu.Powstałą gęsta mase układać na naleśnikach i zwijać roladki.

W naczyniu do zapiekania wylać 1/3 bechamelu i na nim układać zwinięte naleśniki. Polać pozostałym bechamelem i zapiec 20 minut w 200 C . Serwować z sałatką z pikli

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

79 Comments

  1. 1
  2. Pingback: custom essay cheap
  3. Pingback: essay helper
  4. Pingback: 300 mg viagra
  5. Pingback: cialis us
  6. Pingback: estradiol pharmacy
  7. Pingback: Casodex
  8. Pingback: order real viagra
  9. Pingback: bactrim capelli
  10. Pingback: lasix nightmares
  11. Pingback: semaglutide reddit
  12. Pingback: flagyl onofre
  13. Pingback: gabapentin autism
  14. Pingback: keflex vs cefdinir

Dodaj komentarz