Najpopularniejsze danie z ziemniaków, które smakuje najbardziej w otoczeniu pysznych duszonych podgrzybków.
Składniki:
- 1kg ziemniaków obranych
- 0,1kg boczku wędzonego
- 0,1kg cebuli
- 10g mąki ziemniaczanej
- 50g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150g śmietanki 30%
- sól do smaku
- 1/2 łyżki pieprzu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki możemy rozdrobnić na kilka sposobów. zetrzeć drobno lub grubo, zmielić w robocie lub w specjalnej tarce mechanicznej, wszystko zależy od tego jaka docelowo konsystencja nas interesuje.
W każdym razie od tego zaczynamy naszą pracę. W międzyczasie kroimy boczek w drobną kostkę i przesmażamy go z równie dobrą pokrojoną cebulą i studzimy.
Gdy wszystko jest już gotowe, łączymy razem resztę składników, aż osiągniemy jednolitą konsystencję.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę ziemniaczaną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przynajmniej 40min.
Creme fraiche
350g śmietanki 30%
130g maślanki
Banalnie prosty w przygotowaniu ale niesamowicie wszechstronny dodatek nie tylko do zup ale ogólnie, naszym zdaniem, niezastąpiony surowiec w kuchni.
Można po prostu powiedzieć, że to bardzo gęsta kwaśna śmietana, jednak dania przygotowane z jej dodatkiem nabiorą niepowtarzalnego charakteru.
Oba składniki mieszamy, ze sobą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 dni.
Duszone podgrzybki
300g / 1 opakowanie detaliczne podgrzybków mrożonych Leśne Skarby
100ml czerwonego wina
20g cebuli
mała gałązka rozmarynu
50g masła
sól, pieprz do smaku
Cebulę kroimy w drobną kostkę i razem z grzybami i rozmarynem przesmażamy na patelni.
Gdy grzyby puszą wodę, dodajemy wino i na średnim ogniu gotujemy przez 10 minut.
Na koniec dodajemy drobno pokrojone, zimne masło, które zagęści sos oraz przyprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Smacznego!