Babka ziemniaczana

Najpopularniejsze danie z ziemniaków, które smakuje najbardziej w otoczeniu pysznych duszonych podgrzybków.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków obranych
  • 0,1kg boczku wędzonego
  • 0,1kg cebuli
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 50g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150g śmietanki 30%
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżki pieprzu

Sposób przygotowania:

Ziemniaki możemy rozdrobnić na kilka sposobów. zetrzeć drobno lub grubo, zmielić w robocie lub w specjalnej tarce mechanicznej, wszystko zależy od tego jaka docelowo konsystencja nas interesuje.

W każdym razie od tego zaczynamy naszą pracę. W międzyczasie kroimy boczek w drobną kostkę i przesmażamy go z równie dobrą pokrojoną cebulą i studzimy.

Gdy wszystko jest już gotowe, łączymy razem resztę składników, aż osiągniemy jednolitą konsystencję.

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę ziemniaczaną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przynajmniej 40min.

Creme fraiche

350g śmietanki 30%

130g maślanki

Banalnie prosty w przygotowaniu ale niesamowicie wszechstronny dodatek nie tylko do zup ale ogólnie, naszym zdaniem, niezastąpiony surowiec w kuchni.

Można po prostu powiedzieć, że to bardzo gęsta kwaśna śmietana, jednak dania przygotowane z jej dodatkiem nabiorą niepowtarzalnego charakteru.

Oba składniki mieszamy, ze sobą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 dni.

Duszone podgrzybki

300g / 1 opakowanie detaliczne podgrzybków mrożonych Leśne Skarby

100ml czerwonego wina

20g cebuli

mała gałązka rozmarynu

50g masła

sól, pieprz do smaku

Cebulę kroimy w drobną kostkę i razem z grzybami i rozmarynem przesmażamy na patelni.

Gdy grzyby puszą wodę, dodajemy wino i na średnim ogniu gotujemy przez 10 minut.

Na koniec dodajemy drobno pokrojone, zimne masło, które zagęści sos oraz przyprawiamy sola i pieprzem do smaku.

Smacznego!

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz