W święta Wielkanocne jajko i potrawy z niego przygotowane królują na naszych stołach. Jednym z najpopularniejszych przepisów jest jajko faszerowane, na które przepis w każdym domy jest inny.
My proponujemy Wam przepis specjalnie przygotowany przez Tomasza Królikowskiego o którym więcej pisaliśmy na naszym facebooku.
Gwarantujemy, że ten przepis zachwyci Waszych najbliższych.
Składniki dla 4 osób
- 12 jaj ugotowanych na twardo
- 200g marynowanych podgrzybków do dekoracji
- 350g mrożonych podgrzybków
- 1 duża cebula
- 2 siekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- Kilka gałązek natki pietruszki
- 2-3 łyżki majonezu
- Kilka gałązek roszponki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jaj należy ugotować – ja gotuję od zimnej wody na średniej mocy. Od momentu zagotowania 5 minut i zahartować w zimnej wodzie kilka minut.
- Jaja podzielić na połówki, żółtka wyjąć. Można tez tak jak ja odciąć górną część jaja i wyjąć sprytnie żółtko.
- Pasta grzybowa – cebulę obrać, posiekać drobno, zrumienić na rozgrzanym oleju. Do gotowego dodać podgrzybki i mieszając dusić ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodać siekany czosnek i siekana natkę pietruszki. Całość połączyć z ugotowanymi żółtkami i przy pomocy blendera zmielić na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, połączyć z majonezem.
- Jaja faszerować masa grzybową i dekorować roszponką. Podawać z marynowanymi podgrzybkami
Smacznego!