Jaja Wielkanocne z pastą grzybową

W święta Wielkanocne jajko i potrawy z niego przygotowane królują na naszych stołach. Jednym z najpopularniejszych przepisów jest jajko faszerowane, na które przepis w każdym domy jest inny.

My proponujemy Wam przepis specjalnie przygotowany przez Tomasza Królikowskiego o którym więcej pisaliśmy na naszym facebooku.

Gwarantujemy, że ten przepis zachwyci Waszych najbliższych.

Składniki dla 4 osób

  • 12 jaj ugotowanych na twardo
  • 200g marynowanych podgrzybków do dekoracji
  • 350g mrożonych podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 2 siekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Kilka gałązek roszponki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jaj należy ugotować – ja gotuję od zimnej wody na średniej mocy. Od momentu zagotowania 5 minut i zahartować w zimnej wodzie kilka minut.
  2. Jaja podzielić na połówki, żółtka wyjąć. Można tez tak jak ja odciąć górną część jaja i wyjąć sprytnie żółtko.
  3. Pasta grzybowa – cebulę obrać, posiekać drobno, zrumienić na rozgrzanym oleju. Do gotowego dodać podgrzybki i mieszając dusić ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodać siekany czosnek i siekana natkę pietruszki. Całość połączyć z ugotowanymi żółtkami i przy pomocy blendera zmielić na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, połączyć z majonezem.
  4. Jaja faszerować masa grzybową i dekorować roszponką. Podawać z marynowanymi podgrzybkami

Smacznego!

 

 

 

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>