Tarta grzybowa

Delikatna i kremowa tarta z dodatkiem najwyższej jakości borowików. Nasza wersja jest wegetariańska, ale można ją dopasować do swoich gustów i dodać do farszu wkładkę mięsną. My uwielbiamy wytrawne tarty i mamy nadzieję, że ta również Wam posmakuje.

Składniki na kruchy spód o średnicy 15-18cm

200 g mąki

2 małe żółtka

110g masła (10g do wysmarowania blaszki)

1 łyżka kwaśnej śmietany

Szczypta soli

 

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z masłem i solą. Kiedy powstanie w miarę jednolita masa dodać żółtka i kwaśną śmietanę. Składniki szybko połączyć i odstawic do lodówki na 30minut. Formę wysmarować masłem , Schłodzone ciasto rozwałkować w kształt koła i wycisnąć do formy.

Na ciasto ułożyć papier pergaminowy i wysypać grochem ceramicznym aby ciasto nie rosło.

Bazę piec w 180 stopniach C ok 20 minut.

 

Farsz na tartę

500 g kapeluszy borowików

20g suszonych borowików ( namoczyć na noc)

150ml smietany 36%

3 jaja

sól, pieprz,

2 ząbki czosnku

2 łyżki masłą

 

Sposób przygotowania

Namoczone grzyby ugotować ok 45 minut, odcedzić, posiekać. Wode można wykorzystać do sosu lub bulionu.

Mrożone kapelusze wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem i podsmażyc ok 5 minut. Połączyć z siekanym czosnkiem i borowikami. Wystudzić i odcedzić.

 

Grzyby ułożyć na wypieczonej bazie. Jaja połaczyć ze śmietaną, doprawić szczypta soli i pieprzu. Mieszaninę jaj i śmietany można połączyć z odrobiną pozostałego bulionu grzybowego, który powstał przy duszeniu grzybów

Piec ok 30 minut w 170 stopniach.

Smacznego !

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>