Nie ma świąt wielkanocnych bez żurku lub barszczu, ten przepis na barszcz jest sprawdzony i bezbłędny. Jeśli do tej pory nie znaleźliście tego jedynego przepisu to my zrobiliśmy to za Was. Postępujcie zgodnie z przepisem a gwarantujemy, że będziecie z niego zadowoleni.
Składniki dla 4 osób
½ pęczka włoszczyzny
3-4 ząbki czosnku
300g ziemniaków
20g suszonych podgrzybków
200g surowej białej kiełbasy
50g wędzonego boczku
700ml zakwasu na żurek
2 łyżki świeżego chrzanu
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Sól
Pieprz
100 ml śmietany 36%
2 łyżeczki majeranku
2 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, ok 7 minut, podzielić według uznania i ułożyć w talerzu przed podaniem z gorącą zupą.
Włoszczyznę zalać ok 2 l zimnej wody i ugotować bulion przez ok. 1 godzinę.
Grzyby namoczyć (najlepiej kilka godzin wcześniej i połączyć z bulionem pod koniec gotowania.
Boczek pokroić w drobną kostkę
Z gotowego bulionu wyjąć włoszczyznę, dodać ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony i gotować ok 10 minut.
Białą kiełbasę sparzyć w wywarze ok 15 minut, po czym wyciągnąć i pokroić w krążki, a następnie podsmażyć na złoto i dodać ponownie do zupy.
Umyte, obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki wrzucić do zupy i gotować do miękkości ok 15 minut.
Wlać zakwas na żurek, śmietanę, wyciśnięty przez praskę świeży czosnek oraz chrzan . Całość doprawić do smaku.