Barszcz wielkanocny z borowikami i podgrzybkami

Nie ma świąt wielkanocnych bez żurku lub barszczu, ten przepis na barszcz jest sprawdzony i bezbłędny. Jeśli do tej pory nie znaleźliście tego jedynego przepisu to my zrobiliśmy to za Was. Postępujcie zgodnie z przepisem a gwarantujemy, że będziecie z niego zadowoleni.

Składniki dla  4 osób

½ pęczka włoszczyzny

3-4 ząbki czosnku

300g ziemniaków

20g suszonych borowików

20g suszonych podgrzybków

200g surowej białej kiełbasy

50g wędzonego boczku

700ml zakwasu na żurek

2 łyżki świeżego chrzanu

5 ziarenek ziela angielskiego

2 liście laurowe

Sól

Pieprz

100 ml śmietany 36%

2 łyżeczki majeranku

2 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

Jajka ugotować na twardo, ok 7 minut, podzielić według uznania i ułożyć w talerzu przed podaniem z gorącą zupą.

Włoszczyznę zalać ok 2 l zimnej wody i ugotować bulion przez ok. 1 godzinę.

Grzyby namoczyć (najlepiej kilka godzin wcześniej i połączyć z bulionem pod koniec gotowania.

Boczek pokroić w drobną kostkę

Z gotowego bulionu wyjąć włoszczyznę, dodać ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony i gotować ok 10 minut.

Białą kiełbasę sparzyć w wywarze ok 15 minut, po czym wyciągnąć i pokroić w krążki, a następnie podsmażyć na złoto i dodać  ponownie do zupy.

Umyte, obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki wrzuc do zupy i gotować do miękkości ok 15 minut.

Wl zakwas na żurek, śmietanę,  wyciśnięty przez praskę świeży czosnek oraz chrzan . Całość doprawić do smaku.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz