Żurek wielkanocny

Pełen smaku i bardzo sycący żurek, który przygotował nam szef kuchni restauracji Tygiel w Białymstoku cieszył się niesamowitą popularnością, dlatego szef Łukasz Kalinowski zdradził nam na niego przepis. Oczywiście, że okres w którym go jemy to święta Wielkanocne, jednak uważamy że każda okazja jest dobra aby go przygotować.

Zakwas na żurek

  • 100g suchego chleba(najlepiej ciemnego na zakwasie)
  • 20g cebuli
  • 10g suszonych Maślaków Leśne Skarby
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • 2l litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 listek laurowy
  1. Na początek wstawiamy wodę na palnik i doprowadzamy do wrzenia.
  2. W tym samym czasie wsypujemy wszystko co suche do głębokiego i wąskiego pojemnika.
  3. Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek przecinamy na pół, dorzucamy do reszty składników.
  4. Wszystko zalewamy gorącą wodą, a gdy ta ostygnie kładziemy na wierz pokrywkę i przyciskamy ją czymś, żeby delikatnie ją obciążyć.
  5. Ważnym jest aby żaden ze składników, nie wypłyną na wierzch, ponieważ może spleśnieć.
  6. Zakwas zostawiamy na ok. 7 dni w pomieszczeniu o temperaturze 18-20 stopni lub na 2 tygodnie w lodówce.
  7. Aby trochę przyspieszyć fermentację, możemy do wystudzonej wody dodać trochę wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty.
  8. Poprawi to też jakość zakwasu. Gdy czas oczekiwania minie, zlewamy płyn przez gęste sito.

Wywar mięsny

  • 1kg korpusów z kaczki
  • 1kg żeberek wieprzowych wędzonych
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 mały por
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 listków laurowych
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • tłuszcz do pieczenia
  1. Nastawiamy piekarnik na 200°C. Kładziemy korpus na blasze, warzywa przemywamy, ale ich nie obieramy, usuwamy jedynie niejadalne części.
  2. Kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy razem z olejem i wstawiamy do piekarnika z kośćmi na 20 minut.
  3. Przyprawy prażymy delikatnie na patelni, aby uwolnić więcej ich aromatu, a następnie wrzucamy na dno garnka, w którym będziemy gotować wywar.
  4. Dodajemy tymianek oraz warzywa, pokrojone żeberka, zalewamy wszystko 4 litrami zimnej wody.
  5. Wstawiamy garnek na palnik, doprowadzamy płyn do wrzenia, zmniejszamy płomień na najmniejszy, gotujemy i zostawiamy na ok. 4 godzin.Robiąc w ten sposób wyciągniemy najwięcej smaku z naszych składników.
  6. Kiedy wyznaczony czas upłynie zlewamy wywar przez gęste sito.
  7. Żeberka można obrać z mięsa i dorzucić potem do zupy.

Żurek

  • 2l wywaru mięsnego
  • 0,5l zakwasu
  • 0,1kg kwaśnej śmietany
  • 0,1kg cebuli
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • majeranek, sól, pieprz do smaku
  1. Cebulę i czosnek rozdrabniamy i przesmażamy, zalewamy wywarem i gotujemy 30 minut.
  2. Następnie zupę blendujemy i przecieramy przez sito, dodajemy zakwas, chrzan, musztardę, mieszamy dokładnie.
  3. Dodajemy zahartowaną śmietanę, sól, pieprz i majeranek. Jeżeli zupa jest za mało kwaśna możemy dodać trochę zakwasu lub octu winnego.

Puree ziemniaczane

  • 0,5kg ziemniaków
  • 50g masła
  • 50ml mleka
  • 100ml śmietanki
  • sól, pieprz do smaku
  1. Ziemniaki myjemy i nakłuwamy widelcem ze wszystkich stron(nie obieramy), na blachę do pieczenia wysypujemy sól, układamy na niej ziemniaki i wstawiamy do piekarnika 200*C i pieczemy aż będą miękkie. Następnie wydrążamy miąższ i przecieramy go przez gęste sito.
  2. W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem i śmietanką, dodajemy przetarte ziemniaki i za pomocą silikonowej łopatki mieszamy wszystko, do powstania jednolitej konsystencji.

Puder z maślaków

  • 100g maślaków suszonych Leśne Skarby
  1. Grzyby wrzucamy do robota kuchennego lub ucieramy moździerzem aż powstanie puder

Dodatki

  • Jajka ugotowane na twardo i starte na drobnym oczku
  • Chips z wędzonego boczku
  • Namoczone siekane maślaki

 

Wszystkie dodatki możemy ułożyć jak na zdjęciu i następnie zalać gorącą zupą. Na pewno zrobi wrażenie na każdym, kto będzie miał szansę ją zjeść.

Smacznego!

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>