Kiełbasa świąteczna z grzybami i musem buraczano-żurawinowym

Do żurku konieczna jest kiełbasa, dlatego ten przepis jest niezbędny podczas przygotowywania Świąt Wielkanocnych

Składniki na kiełbase :

  • 1 kg łopatki wieprzowej b/k
  • 1 i 1/2 kg karkówki wieprzowej b/k
  • 0,5 kg tłustego boczku wieprzowego
  • 60g soli morskiej
  • 7 g świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 6g majeranku suszonego
  • 1 i 3/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody
  • jelita wieprzowe cienkie
  • 40g Borowiki suszone Leśne Skarby
  • 500g cebuli
  • 15g tymianku
  1. Grzyby moczymy w wodzie. Następnie odcedzamy.
  2. Cebulę smażymy, dodajemy grzyby i tymianek.
  3. Mięso mielimy dodajemy czosnek i cebulę z grzybami, doprawiamy.
  4. Używając nadziewarki napełniamy jelita masą. Kiełbasę związujemy. Do odparzenia używamy wody w której moczyły się grzyby.

Mus buraczany z żurawiną

  • 1kg pieczonych buraków
  • 1 słoik żurawiny Leśne Skarby
  • 100ml czerwonego wina wytrawnego
  • 50g miodu lipowego
  • 100ml creme fraiche
  • 200g cebuli
  • 15g soli
  1. Cebulkę kroimy w dowolny kształt. Smażymy, następnie dodajemy pokrojone pieczone buraki i zalewamy winem.
  2. Dodajemy żurawinę leśne skarby I gotujemy do zmięknięcia cebuli.
  3. Następnie blendujemy na gładki mus dodając sól, miód i creme fraiche, można też użyć kwaśnej śmietany

Smacznego !

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>