Do żurku konieczna jest kiełbasa, dlatego ten przepis jest niezbędny podczas przygotowywania Świąt Wielkanocnych
Składniki na kiełbase :
- 1 kg łopatki wieprzowej b/k
- 1 i 1/2 kg karkówki wieprzowej b/k
- 0,5 kg tłustego boczku wieprzowego
- 60g soli morskiej
- 7 g świeżo mielonego pieprzu czarnego
- 6 ząbków czosnku
- 6g majeranku suszonego
- 1 i 3/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody
- jelita wieprzowe cienkie
- 40g Borowiki suszone Leśne Skarby
- 500g cebuli
- 15g tymianku
- Grzyby moczymy w wodzie. Następnie odcedzamy.
- Cebulę smażymy, dodajemy grzyby i tymianek.
- Mięso mielimy dodajemy czosnek i cebulę z grzybami, doprawiamy.
- Używając nadziewarki napełniamy jelita masą. Kiełbasę związujemy. Do odparzenia używamy wody w której moczyły się grzyby.
Mus buraczany z żurawiną
- 1kg pieczonych buraków
- 1 słoik żurawiny Leśne Skarby
- 100ml czerwonego wina wytrawnego
- 50g miodu lipowego
- 100ml creme fraiche
- 200g cebuli
- 15g soli
- Cebulkę kroimy w dowolny kształt. Smażymy, następnie dodajemy pokrojone pieczone buraki i zalewamy winem.
- Dodajemy żurawinę leśne skarby I gotujemy do zmięknięcia cebuli.
- Następnie blendujemy na gładki mus dodając sól, miód i creme fraiche, można też użyć kwaśnej śmietany
Smacznego !